Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Υποστήριξη από την Ευρώπη στην καμπάνια "Τσουνάμι ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας"

Πηγή:  Siempre con Cuba

Δεκάδες ενώσεις και ευρωπαίοι πολίτες πρόσθεσαν τη φωνή τους στην εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "Παγκόσμιο τσουνάμι κατά του αποκλεισμού της Κούβας", η οποία διανύει τον έκτο μήνα της, ανέφερε σήμερα το κανάλι "Ευρώπη για την Κούβα".

Από τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ελβετία και άλλες χώρες, αλληλέγγυοι ακτιβιστές εξέδωσαν μηνύματα καταδικάζοντας την οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει στο νησί για περισσότερες από έξι δεκαετίες, μια πολιτική που χαρακτηρίζουν εγκληματική και γενοκτονική.

Μπορούμε να πούμε ότι η ανταπόκριση ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας όταν ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία τον Απρίλιο για να υποστηρίξουμε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αποκλεισμό, δήλωσε στην Prensa Latina ο José Antonio Toledo, ένας από τους δημιουργούς και συντονιστές της πλατφόρμας που άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Toledo επεσήμανε ότι το "Παγκόσμιο Τσουνάμι κατά του αποκλεισμού της Κούβας" συγκέντρωσε κατά τους πρώτους μήνες του μια ευρεία συμμετοχή στην αμερικανική ήπειρο, με βίντεο που το κανάλι διέδωσε στο YouTube και σε άλλα δίκτυα.

Από την Ελλάδα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος κατήγγειλε τον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσιγκτον εναντίον του νησιού και αναγνώρισε την αντίσταση του λαού του.
"Είναι ένας παράνομος πόλεμος- μιντιακός, πολιτικός, εμπορικός και οικονομικός από την πλευρά της αμερικανικής αυτοκρατορίας, ένας πόλεμος που δεν ήταν και δεν θα είναι νικηφόρος" , είπε.
Από τη Σερβία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, Bojan Torbica, χαρακτήρισε ηρωική την απάντηση των κατοίκων του νησιού στην επίθεση και τον αποκλεισμό.
"Η ελευθερία και η ανεξαρτησία είχαν πάντα το τίμημά τους, το οποίο πληρώνουν οι δύο λαοί μας (...)", είπε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ρουμανικού Κοινοτικού Κόμματος, Liviu Lungu, απέρριψε τη μονομερή πολιτική του Λευκού Οίκου και απαίτησε τον τερματισμό της, ενώ από την Ισπανία, ο πρώην ευρωβουλευτής Javier Couso ζήτησε την αφαίρεση της Κούβας από τον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
"Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα του νησιού, το οποίο χαρακτηρίζεται γιά την αλληλεγγύη του", δήλωσε ο Couso.

Επίσης, στη Γαλλία, ενώσεις όπως η Cuba Linda, μέσω του προέδρου της Didier Lalande, καταδίκασαν τον αποκλεισμό, τον οποίο χαρακτήρισαν εγκληματικό, και επικύρωσαν την υποστήριξή τους προς το έθνος των Αντιλλών, το λαό του και την επανάστασή του.

Τέλος, ο Toledo δήλωσε στην Prensa Latina ότι στο πλαίσιο του "Παγκόσμιου Τσουνάμι κατά του αποκλεισμού της Κούβας", υπάρχουν ακόμη πολλά μηνύματα από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους που θα δημοσιοποιηθούν (PL).