Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παρέδωσε την προεδρία των G20 αυτή την Κυριακή στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα την ευθύνη για το φόρουμ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Συγχαίρω τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του παραδίδω την προεδρία (G20)», δήλωσε ο Μόντι στην τελετή λήξης της συνόδου κορυφής των G20 στο Νέο Δελχί. Ο Λούλα ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την Ινδία για τις προσπάθειές της και για τον ρόλο της ως ηγέτης του κλαμπ, ο οποίος έχει επιτύχει, μεταξύ άλλων, την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στο Νέο Δελχί όπου οι ηγέτες πέτυχαν μια απροσδόκητη ομαδική συναίνεση για την τελική διακήρυξη στην οποία ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν σημείο τριβής. Η διακήρυξη έληξε με έμμεση αναφορά στον πόλεμο και την ομόφωνη θέση των ηγετών για εδαφική ακεραιότητα. Στη σύνοδο κορυφής εξετάστηκαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο, τις υποδομές και την οικολογική μετάβαση.
Υπό το σύνθημα «Χτίζοντας έναν δίκαιο κόσμο και έναν βιώσιμο πλανήτη», η Βραζιλία θα αναλάβει τη σκυτάλη της Ομάδας των Είκοσι, της οποίας η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2024. Υπό την προεδρία της, η G20 θα επικεντρωθεί σε τρεις προτεραιότητες: κοινωνική ενσωμάτωση, ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, ανέφερε ο Λούλα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε ότι για να λειτουργήσει η ομάδα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις, οι Είκοσι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι και να παρουσιάσουν κοινές δράσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει μια διχασμένη ομάδα G20», επέμεινε ο Λούλα. Από την πλευρά του, ο Μόντι ολοκλήρωσε την τελευταία του ομιλία ως αρχηγός της ομάδας ευχαριστώντας τα μέλη για τη συνεργασία τους στον στόχο τους να καταλήξουν σε κοινή δήλωση παρά τις διαφορές τους.
Σε αυτό το πνέυμα, ο Ινδός πρόεδρος πρότεινε μια συνάντηση τον Νοέμβριο, πριν ολοκληρώσει την προεδρία του, για να συζητηθούν οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι αυτές τις ημέρες της συνόδου κορυφής, καθώς και για να διασφαλιστεί η πρόοδος που συμφωνήθηκε στο τελικό έγγραφο. «Με αυτό κλείνω τη σύνοδο κορυφής των G20 με θέμα: Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον», δήλωσε, αναφερόμενος στο σύνθημα που συνόδευε την Ινδία κατά τη διάρκεια του έτους της προεδρίας της.