Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Σύνοδος Κορυφής των G77+Κίνα στην Αβάνα / Συνέντευξη Τύπου του ΥπΕξ της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια

 Πηγή:  www.cubadebate.cu

«Πάνω από 100 χώρες θα είναι παρούσες στην Σύνοδο Κορυφής των G77+Κίνα, που θα διεξαχθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2023, στην Αβάνα, Κούβα, η τελική διακήρυξη θα προσεγγίσει τις απαιτήσεις του Νότου»

Περισσότερες από εκατό αντιπροσωπείες θα συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής των  G77 συν την Κίνα, που θα συγκληθεί στην Αβάνα, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, δήλωσε αυτήν την Τετάρτη ο κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν την συνάντηση υψηλού επιπέδου.


Θα παραβρεθούν  δεκάδες αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, καθώς και ηγετικά στελέχη διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, μεταξύ αυτών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στον Τύπο, πάνω από 90 Κράτη έχουν γραφτεί στην λίστα των ομιλητών της Συνόδου, στο Συνεδριακό Κέντρο, ως απόδειξη του ενδιαφέροντος που ξυπνά το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο εστιάζει στις σύγχρονες προκλήσεις για την ανάπτυξη: Ο ρόλος της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας.

Αυτό το κεντρικό θέμα –σημείωσε ο Ροντρίγκες Παρίγια- είναι πολύ σημαντικό για τις 134 χώρες μέλη των  G77 συν την Κίνα, και θα ευνοήσει «μια συζήτηση σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, ουσιαστική, με σημαντικές ομιλίες για τα πιο πιεστικά πολιτικά και οικονομικά θέματα για τις χώρες σε ανάπτυξη, εν μέσω της διεθνούς συστημικής κρίσης».

 Ο Υπουργός εξήγησε ότι η Σύνοδος επιδιώκει να συζητήσει τις πρωταρχικές προκλήσεις και τα πιο σημαντικά ζητήματα των κρατών του Νότου. Θα αποτελέσει ένα γεγονός ευρείας συμμετοχής, με παρουσία αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου, τις οποίες θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κουβανικός λαός, πρόσθεσε.

 Οι κουβανοί –είπε- θα υποδεχθούν τους επισκέπτες με την παροιμιώδη αβρότητά τους και το υψηλό επίπεδο πληροφόρησης πάνω στα θέματα της διεθνούς κατάστασης, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση της Συνόδου λεπτό προς λεπτό από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η διοργάνωση της Συνόδου απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών στην κουβανική οικονομία, ως αποτέλεσμα της σκλήρυνσης του αποκλεισμού που επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερα από 60 χρόνια, των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 και της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

 Η Κούβα ανέλαβε, τον περασμένο Ιανουάριο, την περιοδική Προεδρία των  G77 συν την Κίνα, όπου απαρτίζεται από 134 χώρες-μέλη, στις οποίες κατοικεί το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Από τότε το Νησί ανέπτυξε μια εντατική ατζέντα για να εφαρμόσει στην πράξη το όραμα που υποστηρίζει αυτός ο μηχανισμός συντονισμού, που είναι ο πιο ευρύς και διαφορετικός στη σφαίρα της πολύπλευρης σύνθεσης.

 Η Διακήρυξη των G77 συν την Κίνα θα θέσει τις απαιτήσεις του Νότου

Κατά την συνάντηση με το Τύπο, ο Υπουργός Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ανέφερε προκαταβολικά ότι το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής των G77 συν την Κίνα, συγκεντρώνει τους στόχους και τις αρχές της ομάδας και αποτυπώνει τις ανάγκες των χωρών σε ανάπτυξη.

Το ντοκουμέντο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την δεύτερη ημέρα της προβλεπόμενης συνάντησης, την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, είναι ένα κείμενο «προοδευτικό, καθολικής σημασίας, γραμμένο σε θετικό και εποικοδομητικό τόνο», είπε.

Η διακήρυξη, πρόσθεσε, είναι πιστή στους στόχους και τις αρχές της ομάδας, φροντίζει για τις ανάγκες των χωρών σε ανάπτυξη και συνηγορεί σταθερά στην απαίτηση για το δικαίωμα στην ανάπτυξη, εν μέσω μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων, κάθε φορά και πιο άνισης, άδικης, που σφετερίζεται και αποκλείει.

 Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην αίθουσα τύπου της συνόδου, για την οποία έχουν διαπιστευθεί 500 εθνικοί και ξένοι δημοσιογράφοι, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το ντοκουμέντο συντάχθηκε μέσα από «μια διαδικασία ευρείας, συμμετοχικής, αρμονικής και εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης».

 Αποκάλυψε ότι το κείμενο κάνει μια γενική και κριτική περιγραφή για τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη των χωρών του Νότου και καλεί στην εγκαθίδρυση μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης πραγμάτων, ταυτόχρονα με την απαίτηση για μια σε βάθος αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της υδρογείου.

 Επίσης, συνηγορεί για την κατάλληλη μεταχείρηση στο αυξανόμενο εξωτερικό χρέος, την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων στο θέμα της επίσημης βοήθειας στην ανάπτυξη, που αποτελούν ηθική υποχρέωση των εκβιομηχανισμένων χωρών, και την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 «Αυτά και άλλα θέματα αποτελούν μέρος των ιστορικών και νέων απαιτήσεων των χωρών του Νότου» δήλωσε ο Ροντρίγκες και πρόσθεσε ότι το ντοκουμέντο περιέχει επίσης πολλές προτάσεις δράσης, όπως την διεξαγωγή περιοδικών συναντήσεων των αρχών σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, όσον αφορά την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.

 Η αναμενόμενη τελική διακήρυξη της Συνόδου προτρέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας Νότου-Νότου σε αυτές τις περιοχές, αιτείται μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα στον πυρήνα του ΟΗΕ και προτείνει να ανακηρυχθεί μία διεθνής ημέρα για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία στον Νότο.