Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ορισμένα στοιχεία~κλειδιά για την Ομάδα των 77 συν την Κίνα

 Πηγή:  www.presidencia.gob.cu

- Η Ομάδα των 77 συν την Κίνα είναι το πιο διευρυμένο μπλοκ των χωρών σε ανάπτυξη μέσα στο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί την πιο διαφορετική ομάδα συνένωσης από άποψη πολύπλευρης σύνθεσης, με 134 κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των μελών τους Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.

- Αυτή η Ομάδα ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1964, μετά τον τίτλο που δόθηκε στην «Κοινή Δήλωση των Εβδομήντα Επτά Χωρών σε Ανάπτυξη», η οποία βγήκε στη λήξη της πρώτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), που διεξήχθη στην Γενεύη. Δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των ιδρυτικών χωρών και για την ενίσχυση της δυνατότητας κοινής διαπραγμάτευσης εντός του ΟΗΕ.

- Η Ομάδα των 77 συν την Κίνα, απαρτίζεται σήμερα από 134 Κράτη, έπειτα από την είσοδο του Νότιου Σουδάν τον Μάρτιο του 2015. Όμως διατηρεί το αρχικό όνομα για λόγους ιστορικότητας. Στην περίπτωση της Κίνας – που ενσωματώθηκε το 1992- αν και θεωρείται επίσημο μέλος, συμμετέχει σαν συνεργαζόμενο.

- Η Κούβα εντάχθηκε στην Ομάδα το 1971. Τον Ιανουάριο του 2023 ανέλαβε για πρώτη φορά την περιοδική προεδρία.

- Με αφορμή την πρώτη Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας των 77, που πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου του 1967, στην οποία υιοθετήθηκε η Χάρτα του Αλγερίου, αναπτύσσεται μια μόνιμη θεσμική δομή που οδήγησε στην δημιουργία Τμημάτων της Ομάδας των 77 με συνδεδεμένα γραφεία στην Γενεύη (UNCTAD), το Ναϊρόμπι (PNUMA), το Παρίσι (UNESCO), την Ρώμη (FAO/FIDA), την Βιέννη (ONUDI), και την Ομάδα των 24 (G-24) στην Ουάσινγκτον DC ( ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα).

- Η Προεδρία, που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο εντός της οργανωτικής δομής της Ομάδας των 77 συν την Κίνα, είναι περιοδική ανά περιοχές (μεταξύ Αφρικής, Ασίας-Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής) και ασκείται για ένα έτος σε όλα τα Τμήματα. Ο Πρόεδρος, που δρα ως ο εκπρόσωπός της, συντονίζει της δράση της Ομάδας σε κάθε Τμήμα.

- Η Σύνοδος Κορυφής του Νότου είναι, σύμφωνα με το λειτουργικό καταστατικό του μηχανισμού, το ανώτατο όργανο απόφασεων της Ομάδας των 77 συν την Κίνα, του οποίου η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποίηθηκε στην Αβάνα, από τις 10 έως τις 14 Απριλίου του 2000.