Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Συνάντηση των προέδρων της Κούβας και της Ιταλίας στη Ρώμη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την προώθηση της υπάρχουσας γόνιμης συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρχιο Ματαρέλα δέχθηκε την Τρίτη τον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, σε μια συνάντηση που αποτέλεσε ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ντίας-Κανέλ με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, στο πλαίσιο της περιοδείας του Κουβανού προέδρου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών ενεργειών για τον εορτασμό της 120ής επετείου των (διπλωματικών) σχέσεων μεταξύ της Κούβας και της Ιταλίας.


Στη συνάντηση, οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους δεσμούς σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδίως στις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις και την πολιτιστική συνεργασία καθώς και σε τομείς όπως η υγεία.

"Είχα επίσης μια γόνιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέργιο Ματαρέλα. Τονίσαμε το αμοιβαίο μας ενδιαφέρον για τη συνέχιση της ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου και την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών δεσμών", ανέφερε ο Κουβανός ηγέτης στο λογαριασμό του στο twιtter.

Ο Nτίας-Κανέλ  ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον λαό της Ιταλίας για τη στάση τους κατά του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας των Αντιλλών, Μπρούνο Ροντρίγκες, η αναπληρωτής υπουργός,  Αναγιάνσι Ροντρίγκες, και η πρέσβειρα της χώρας στη Ρώμη, Μίρτα Γκράντα.

Ο Ματαρέλα  τόνισε σε επιστολή που απέστειλε στον Ντίας-Κανέλ τον Απρίλιο του 2018 ότι "οι ιστορικοί και ισχυροί δεσμοί φιλίας που ενώνουν τις χώρες μας αποτελούν το θεμέλιο των ιδιαίτερα έντονων και δυναμικών διμερών σχέσεων", μια στάση που παραμένει αμετάβλητη μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την προώθηση της υφιστάμενης γόνιμης συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 


Νωρίτερα, ο Ντίας-Κανέλ ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter τη συνάντησή του με Ιταλούς επιχειρηματίες, με τους οποίους επικυρώθηκε τη κοινή βούλησή συνεργασίας για την ενίσχυση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

"Επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας να ενισχύσουμε τις οικονομικές, εμπορικές, επενδυτικές και σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών", έγραψε.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος Ντίας-Κανέλ επισκέφθηκε την έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Ρώμη για να συνεχιστεί η ενίσχυση  των "εξαιρετικών" σχέσεων που διατηρούν.


"Εκφράζουμε αμοιβαία ικανοποίηση για τις άριστες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ του οργανισμού αυτού και της Κούβας, καθώς και το κοινό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της ενίσχυσής τους. Επικυρώνουμε τη δέσμευσή μας στους σκοπούς του FAO", έγραψε ο Κουβανός ηγέτης στο Twitter.

Ο Ντίας-Κανέλ είχε μια "ευχάριστη" συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ειδικού αυτού οργανισμού του ΟΗΕ, τον Κινέζο Κιού Ντονκγιού.

Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ότι "η Κούβα έχει μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξει πιο βιώσιμα και ανθεκτικά στο κλίμα αγροδιατροφικά συστήματα".

"Ο FAO θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αξιοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, προωθώντας καλύτερες επενδύσεις και κατάρτιση για τους αγρότες", δήλωσε ο Κιού.