Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Μαδούρο: Χτίζουμε έναν νέο κόσμο με το σύστημα πληρωμών Mir


Θα αποτρέψει την οικονομική απομόνωση της χώρας, σημείωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η ανάπτυξη του συστήματος πληρωμών Mir με την ένταξη της Βενεζουέλας θα επιτρέψει την οικοδόμηση ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μιλώντας στο κανάλι Venezolana de Television .


«Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε μια πολύ καλή είδηση, ότι προσχωρούμε στο σύστημα πληρωμών Mir που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία και χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου», τόνισε ο Μαδούρο, τονίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η οικονομική απομόνωση της χώρας.

«Επιβλήθηκαν σκληρές, άδικες και παράνομες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, έγινε προσπάθεια να μας απομονώσουν οικονομικά και νομισματικά από όλο τον κόσμο, αλλά σήμερα χτίζουμε ένα νέο οικονομικό και νομισματικό σύστημα, το οικονομικό και νομισματικό σύστημα του νέου κόσμου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, Καλίξτο Χοσέ Ορτέγκα Σάντζεζ, ανακοίνωσε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), στις 15 Ιουνίου, ότι η Βενεζουέλα προσχώρησε το σύστημα πληρωμών Mir, τονίζοντας ότι «δεν έχει σημασία» για τη χώρα του «τι πιστεύουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Βενεζουέλας και Ρωσίας».

Πέρα από τη Βενεζουέλα, τον περασμένο Μάρτιο, τα ΑΤΜ στην Κούβα άρχισαν να δέχονται κάρτες του συστήματος Mir, κάτι που θα συμβαίνει και στην Μιανμάρ τους επόμενους μήνες. Την πρόθεσή της να ενταχθεί στο σύστημα έχει εκφράσει και η Νικαράγουα.

Οι κάρτες Mir γίνονται πλέον αποδεκτές από τράπεζες στην Αμπχαζία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Οσετία. Το Ιράν, η Ινδονησία, η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Βενεζουέλα, ο Μαυρίκιος, η Νιγηρία και η Αιθιοπία δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για σύνδεση με το ρωσικό σύστημα πληρωμών.