Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Η πρώην πρωθυπουργός του Περού συνελήφθη με κατηγορίες για συνωμοσία

 Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Οι Περουβιανοί εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα για 18 μήνες προληπτική φυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Μπέτσι Τσάβεζ.

Η αστυνομία συνέλαβε πρώην πρωθυπουργό του Περού για φερόμενη συνωμοσία κατά του κράτους και συμμετοχή σε απόπειρα «πραξικοπήματος» μαζί με τον πρώην προέδρο Πέδρο Καστίγιο, στην τελευταία ποινική υπόθεση κατά πολιτικού προσώπου στη χώρα.

Η πρώην πρωθυπουργός Μπέτσι Τσάβες κρατήθηκε στο σπίτι της στη νότια πόλη Τάκνα μετά από δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την τοπική τηλεόραση, περισσότερο από έξι μήνες μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του αριστερού Καστίγιο.

Η Τσάβες, πρώην νομοθέτης, και άλλοι πρώην υπουργοί της 17μηνης κυβέρνησης του Καστίγιο διερευνώνται ως συνεργοί για το έγκλημα της υποκίνησης εξέγερσης.


Οι κατηγορίες προέκυψαν μετά την ανακοίνωση του Καστίγιο τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα διαλύσει το Κογκρέσο και θα κυβερνήσει με διάταγμα λίγο πριν οι νομοθέτες προσπαθήσουν να διεξάγουν πρόταση μομφής εναντίον του. Το Κογκρέσο του Περού υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης ανέτρεψε γρήγορα τον Καστίγιο και η αστυνομία τον συνέλαβε στη συνέχεια.

Η απομάκρυνση και σύλληψη του Καστίγιο πυροδότησε οργισμένες και μερικές φορές βίαιες διαμαρτυρίες που άφησαν νεκρούς πάνω από 60 ανθρώπους, κυρίως από αυτόχθονες ομάδες. Η σημερινή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρο του Καστίγιο, αρνήθηκε ότι διέπραξε καταχρήσεις βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενώ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις έρευνες.
 

 

Ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Περού εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης της Τσάβες, ενώ οι εισαγγελείς υπέβαλαν αίτημα για 18 μήνες προληπτική φυλάκιση.

Δικηγόρος και υποστηρίκτρια του Καστίγιο, η Τσάβες έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι συμμετείχε ή είχε γνώση της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος, όπως και άλλοι πρώην υπουργοί που βρίσκονται επίσης υπό έρευνα.