Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ο Ιταλός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ρώμη, 21 Ιουνίου (Prensa Latina) Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρχιο Ματαρέλα, συναντήθηκε σήμερα στο παλάτι Quirinale με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Βραζιλία, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται η επαφή μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, οι οποίοι συζήτησαν τρόπους προώθησης των σημερινών θετικών διμερών σχέσεων, που έχουν αναχθεί από το 2007 στην κατηγορία της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Λούλα έγινε δεκτός με τιμές σήμερα το πρωί στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες μπήκαν στο εσωτερικό για κατ' ιδίαν συνομιλία, ενώ ακολούθησε πρόγευμα εργασίας, όπου συνέχισαν τις συνομιλίες τους.

Η Ιταλία ήταν ο δέκατος τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας το 2022, καθώς και ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών και ο δέκατος πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός για τις εξαγωγές του νοτιοαμερικανικού γίγαντα, για 2,0 και 1,5% του συνόλου, αντίστοιχα, ενώ οι επενδύσεις από την ευρωπαϊκή χώρα έφθασαν τα 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Σήμερα ζουν στη Βραζιλία περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Ιταλοί απόγονοι, που θεωρούνται ένας από τους κύριους προορισμούς της διασποράς των υπηκόων αυτής της ευρωπαϊκής χώρας στον κόσμο, ενώ η βραζιλιάνικη κοινότητα στο έθνος αυτό ξεπερνά τα 100.000 άτομα, γεγονός που προϋποθέτει μια ρευστή σύνδεση.

Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους συζήτησε με τον Ματαρέλα την τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη οι δύο χώρες να "βρουν τον δρόμο προς την ειρήνη".

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Βραζιλιάνος ηγέτης αποκάλυψε ότι ένας ειδικός απεσταλμένος, ο Σέλσο Αμορίν, ταξίδεψε στη Μόσχα και το Κίεβο "για να προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη πιο κοντά. Και οι δύο χώρες πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά: δεν είμαι σύμφωνος".

"Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που μιλούν για την ειρήνη. Η αγωνία μου είναι ότι, με τόσους πολλούς πεινασμένους ανθρώπους στον κόσμο, βρισκόμαστε σε πόλεμο", πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις αυτές αναφέρθηκε επίσης στη θέση της κυβέρνησής του υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι "σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και χρειάζεται ένα πιο αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο, με φωνές από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, για να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο".

Στο πλαίσιο της ατζέντας του, ο Λούλα έχει επίσης προγραμματίσει ακρόαση το απόγευμα με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αγία Έδρα, καθώς και συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας αυτής, Τζόρτζια Μελόνι, εκτός από μια επαφή το βράδυ με τον δήμαρχο της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, και ανταλλαγές απόψεων με ηγέτες διαφόρων πολιτικών δυνάμεων.