Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Επίσημες συνομιλίες των προέδρων της Κούβας και της Σερβίας

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο πρόεδρος της Κούβας Mιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς είχαν σήμερα επίσημες συνομιλίες στο Βελιγράδι.

Ο ηγέτης της Κούβας έγινε δεκτός από τον Βούτσιτς στο σερβικό παλάτι με στρατιωτικές τιμές, αντίστοιχες του επιπέδου της αντιπροσωπείας. Μετά τη συνάντηση, ο Ντίας Κανέλ  χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ γόνιμη, υπογραμμίζοντας την τιμή να βρεθεί στη σερβική πρωτεύουσα και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου.


Κατά την αδελφική συνάντηση με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, επαναβεβαιώσαμε τη βούληση να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν την Κούβα και τη Σερβία και σημειώσαμε με ικανοποίηση την εξαιρετική κατάσταση των πολιτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών", είπε.


ΟλοκληρώΝουμε την επίσκεψή μας με μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να επεκτείνονται, προς όφελος και των δύο λαών, δήλωσε ο Κουβανός ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος ηγέτης δήλωσε υπερήφανος για την επίσκεψη του προέδρου του νησιού, διότι οι Σέρβοι αγαπούν τους Κουβανούς.

Είμαστε ανεξάρτητες, κυρίαρχες χώρες και  η Κούβα έχει έναν λαό στην καρδιά της Ευρώπης που την υποστηρίζει, τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος εξήγησε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μίλησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία, η γεωργία και ο αθλητισμός και ευχαρίστησε την Κούβα για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Ο Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία και   έχει ήδη επισκεφθεί την Ιταλία και την Αγία Έδρα και θα συνεχίσει στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας του, ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους συναντήθηκε στην Ιταλία με τον ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, επιχειρηματίες, καθώς και με τον Κου Ντονγκιού, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος έγινε επίσης δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αγία Έδρα, με τον οποίο μίλησε για τις ιστορικές διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και τη σημασία να προωθείται πάντα το κοινό καλό.

Ο Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της G77 + Κίνα.