Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Σχέδιο πραξικοπήματος κατά του Λούλα βρέθηκε στο κινητό συνεργάτη του Μπολσονάρο

 Πηγή:  efsyn.gr

Ένα λεπτομερές σχέδιο, με στόχο να αποτραπεί στον Λούλα ντα Σίλβα να αναλάβει την εξουσία μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο Οκτώβριο, βρήκε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας στο κινητό τηλέφωνο του αντισυνταγματάρχη Μάουρο Σιντ, προσωπικού βοηθού του ακροδεξιού τέως προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο Σιντ έχει συλληφθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας για τη φερόμενη πλαστογραφία της κάρτας εμβολιασμού του Μπολσονάρο για την Covid-19.

Ο δικηγόρος του Σιντ, Μπερνάρντο Φενελόν, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με το περιοδικό Veja, επρόκειτο για έγγραφο, το οποίο περιείχε το σχέδιο πραξικοπήματος κατά του αριστερού νυν προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό περιήλθε ποτέ στα χέρια του Μπολσονάρο, ο οποίος μετά την εκλογική ήττα του αρνήθηκε να συγχαρεί τον Λούλα και έφυγε από τη χώρα για πολλούς μήνες.

Παρόμοιο, αλλά όχι τόσο λεπτομερές έγγραφο, είχε βρεθεί τον Ιανουάριο στο σπίτι του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες, ένδειξη ότι στενοί συνεργάτες του Μπολσονάρο αναζητούσαν τρόπους για να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα και να καταργήσουν τις εξουσίες των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το τριών σελίδων έγγραφο περιγράφει έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα μπλόκαραν την ορκωμοσία του Λούλα, χρησιμοποιώντας τον στρατό ως «μεσολαβητική δύναμη», επικαλούμενοι δήθεν αντισυνταγματικές ενέργειες του δικαστικού σώματος και των μέσων ενημέρωσης υπέρ του Λούλα. Στη συνέχεια θα διοριζόταν ένας «μεσολαβητής», με εξουσία επί των ενόπλων δυνάμεων και όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι «παραβάτες» δικαστικοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του ομοσπονδιακού Εκλογοδικείου θα απομακρύνονταν και θα αντικαθίσταντο. Και στη συνέχεια, νέο Εκλογοδικείο θα επέβλεπε τις νέες εκλογές οι οποίες θα διεξάγονταν μόνο αφού ο στρατός αποφάσιζε ότι είχε αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.