Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Ομιλία του Μιγκέλ Nτίας-Κανέλ στη Σύνοδο Κορυφής για το Νέο Διεθνές Οικονομικό Σύμφωνο (+video)


Ομιλία του Mιγκέλ Μάριο Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες, Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Σύνοδο Κορυφής για το Νέο Διεθνές Οικονομικό Σύμφωνο, στη Γαλλία, 22 Ιουνίου 2023, "Έτος 65 της Επανάστασης".

Στενογραφημένη έκδοση ~ Προεδρία της Δημοκρατίας

Εξοχότατε Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας,  Εξοχότατοι Πρόεδροι Γκουστάβο Πέτρο και Κυρίλ Ραμαφόσα 
Πρώτα απ' όλα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να συμμετάσχω σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα σημείο εκκίνησης προς μια ευρύτερη διακυβερνητική διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Συμμετέχουμε σε αυτή τη συνάντηση με την τεράστια ευθύνη που σημαίνει για την Κούβα να προεδρεύει της Ομάδας των 77 συν την Κίνα, της πιο αντιπροσωπευτικής ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών και αυτής που ιστορικά αποτελεί τη σημαία και τον εκφραστή των αιτημάτων που μας ενώνουν  σήμερα.

Δεν αποκαλύπτω κανένα μυστικό όταν λέω ότι πιο βαριές συνέπειες της σημερινής διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής τάξης, βαθύτατα άδικες, αντιδημοκρατικές, κερδοσκοπικές και αποκλειστικές, βαραίνουν περισσότερο τα αναπτυσσόμενα έθνη.

Είναι οι χώρες μας που είδαν το εξωτερικό τους χρέος σχεδόν να διπλασιάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια- που χρειάστηκε να δαπανήσουν 379 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά τους για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους το 2022, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το ποσό των νέων Ειδικών Δικαιωμάτων Aποθεματικού (Derechos Especiales de Giro/  Special Drawing Rights~  SDR) που τους ανέθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες ο Νότος δεν μπορεί να δημιουργήσει και να αποκτήσει πρόσβαση στα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης κατά την εναπομένουσα δεκαετία δράσης.

Οι λαοί μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν εργαστήρια αποικιοκρατικών συνταγών και ανανεωμένων μορφών κυριαρχίας που χρησιμοποιούν το χρέος, την τρέχουσα διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική και μονομερή καταναγκαστικά μέτρα για να διαιωνίζουν την υπανάπτυξη και να γεμίζουν τα ταμεία λίγων εις βάρος του Νότου. Χρειάζεται επειγόντως μια νέα και πιο δίκαιη διεθνής τάξη πραγμάτων.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί, όπως συζητήθηκε σήμερα εδώ, μια μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τόσο όσον αφορά τη διακυβέρνηση και την εκπροσώπηση όσο και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η οποία παίρνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και θα διευρύνει την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στον 21ο αιώνα, είναι απαράδεκτο η πλειοψηφία των εθνών του πλανήτη να συνεχίζει να επιβάλλει παρωχημένους θεσμούς που κληρονόμησε από τον Ψυχρό Πόλεμο και το Bretton Woods, οι οποίοι απέχουν πολύ από τη σημερινή διεθνή διαμόρφωση και έχουν σχεδιαστεί για να επωφελούνται από τα αποθέματα του Νότου, να διαιωνίζουν την ανισορροπία και να εφαρμόζουν βραχυπρόθεσμες συνταγές για την αναπαραγωγή ενός συστήματος σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Χρειάζεται μια έγκαιρη και ουσιαστική ανακεφαλαιοποίηση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών για να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού τους και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Νότου.  Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση προς τις χώρες με αχρησιμοποίητα Ειδικά Δικαιώματα Αποθεματικού να τα ανακατευθύνουν προς αυτές τις τράπεζες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ειδικές συνθήκες και τα ευπαθή σημεία τους.

 Ο επίσημος δανεισμός για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να αυξηθεί. Οι χώρες μας χρειάζονται πρόσθετους πόρους που να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες δράσεις για την πρόσβαση στην αγορά, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να θεσπιστούν μέτρα προόδου για τη βιώσιμη ανάπτυξη που να υπερβαίνουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και να καθορίζουν την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και κατάλληλη τεχνική συνεργασία.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι η κλιματική αλλαγή έχει μετασχηματίσει τη φύση των αναπτυξιακών προκλήσεων, επομένως η διεθνώς συμφωνηθείσα ατζέντα για το κλίμα πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με την αρχή της ισότητας και των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών και των αντίστοιχων δυνατοτήτων.

Είναι βαθύτατα απογοητευτικό το γεγονός ότι ο στόχος της διάθεσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως έως το 2020 ως χρηματοδότηση για το κλίμα δεν επιτεύχθηκε ποτέ.  Αν σε αυτό προστεθεί η συσσώρευση αθετήσεων και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού, τότε ο στόχος αυτός, ο οποίος δεν βασίστηκε ποτέ, στην πραγματικότητα, στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των αναπτυσσόμενων χωρών ή στην επιστήμη, είναι σημαντικά υψηλότερος.

Εξοχότατοι

Ήρθε η ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που θα ανανεώνει τη συλλογική μας δέσμευση για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι σημερινές βάσεις που καθορίζουν τις σχέσεις Βορρά-Νότου και τη συνύπαρξη στον πλανήτη πρέπει να επανεξεταστούν.

Κλείνω με μια ερώτηση και μια προειδοποίηση που μας άφησε ο Φιντέλ πριν από σχεδόν δέκα χρόνια:

 "Αν σήμερα είναι δυνατόν να παρατείνουμε τη ζωή, την υγεία και τον ωφέλιμο χρόνο των ανθρώπων, αν είναι απολύτως δυνατό να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του πληθυσμού χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης των ανθρώπινων αξιών. Τι περιμένετε για να το κάνετε; Οι δίκαιες ιδέες θα θριαμβεύσουν ή θα θριαμβεύσει η καταστροφή".

Ας μην μείνουμε στην ιστορία ως ηγέτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην κοινή μας μοίρα, αλλά απέτυχαν να το κάνουν.

Ας μην αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις, ας μην υποτιμήσουμε τις επείγουσες ανάγκες. Ας ενεργήσουμε με την αίσθηση του απειλούμενου είδους. Ας δράσουμε με αίσθημα ανθρωπιάς.

Σας ευχαριστώ πολύ.