Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Cubainformación: Το ταξίδι στην Κούβα βοηθά τον κουβανικό λαό - (video / ελληνικοί υπότιτλοι)




José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación. La Red Solid@ria Griega, Eλληνικά και υπότιτλοι Η εξαφάνιση των εσόδων από τον τουρισμό στα δύο χρόνια πανδημίας και οι 200 προηγούμενες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η άμεση αιτία της σκληρής οικονομικής κατάστασης που βιώνει σήμερα ο κουβανικός λαός (1).

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανείς πολιτικά με την κυβέρνηση της Αβάνας για να καταλάβει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να στηριχθούν και πάλι τα πλέον υποβαθμισμένα - λόγω έλλειψης πόρων - προγράμματα δημόσιας υγείας και στέγασης. Και, πολύ πιο άμεσα, θα βοηθήσει να επιστρέψουν 73.000 οικογένειες, όσες εργάζονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ιδιωτικά και δημόσια, το επίπεδο εισοδήματος και η ποιότητα ζωής που έχασαν με την άφιξη του Covid-19 (2).

Γι αυτό όσοι, από το εξωτερικό, προσπαθούν να μποϊκοτάρουν τον τουρισμό στην Κούβα για να βλάψουν -υποτίθεται- την κουβανική κυβέρνηση, στην πραγματικότητα επιτίθενται στον κουβανικό λαό.

Πριν από λίγες ημέρες, πέντε άτομα διαμαρτυρήθηκαν στη Μαδρίτη, έξω από την έδρα της ισπανικής εφημερίδας "El País", για ένα δημοσίευμα που προέτρεπε ,να επισκεφθεί κανείς την Κούβα (3) και το οποίο ανέφερε τόσο προφανή και λογικά πράγματα όπως ότι "αν δεν έρθουν τουρίστες, ο πληθυσμός θα περάσει ακόμη χειρότερα" (4).

Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των «σαμποτέρ»: να μην ανακτήσει η Κούβα τα τουριστικά της έσοδα και, ως αποτέλεσμα, να συνεχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά είδη και σύριγγες στα νοσοκομεία, να συνεχίσουν οι διακοπές ρεύματος και οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων και οι μισθοί να συνεχίσουν να υπολείπονται των κλιμακούμενων τιμών λόγω της έλλειψης τροφίμων. Ώστε ο λαός να φτάσει στην απελπισία και από εκεί και πέρα, στην εξέγερση.

Γι αυτό ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο σχεδίασε κάθε ένα από τα 243 μέτρα που προστέθηκαν στον αποκλεισμό από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα οποία, ως επί το πλείστον, εξακολουθούν να ισχύουν. Κυρώσεις που επιτίθονται σε εμβάσματα, ταξίδια και κρουαζιέρες από τις ΗΠΑ, ιατρικές συμφωνίες και επενδύσεις και που κονιορτοποίησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κουβανική οικονομία.

Αλλά το να καλεί κανείς σε μποϊκοτάζ του τουρισμού στην Κούβα, όπως και το να υποστηρίζει ανοιχτά αυτές τις κυρώσεις, είναι σκληρό και αδικαιολόγητο. Γι' αυτό πρέπει να ανακαλύψουν θέματα που θα απαλύνουν το έγκλημα. Έτσι, μας διαβεβαιώνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό καταλήγουν στην GAESA, "μια στρατιωτική εταιρεία", διαβάζουμε, "που ελέγχει το 70% της οικονομίας" και "χρηματοδοτεί επιχειρήσεις της Κρατικής Ασφάλειας για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στην Κούβα" (5). Αυτή η "σκοτεινή οντότητα" θα έχει ως συμμάχους στο εξωτερικό -μας διαβεβαιώνουν- "τις ισπανικές εταιρείες Meliá και Iberoestar", εναντίον των οποίων στρέφεται επίσης αυτή η εκστρατεία μποϊκοτάζ.

Αλλά τι είναι η GAESA; Μια εταιρεία χαρτοφυλακίου κρατικών επιχειρήσεων της Κούβας, τα κέρδη της οποίας, όπως σε κάθε σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία, δεν πηγαίνουν σε μια ελίτ μετόχων, αλλά στον δημόσιο προϋπολογισμό, ο οποίος στηρίζει την εκπαίδευση ή την αγορά τροφίμων για το βασικό επιδοτούμενο καλάθι αγαθών. Αυτή είναι η ουσία του θέματος: ότι ούτε ένα δολάριο δεν φτάνει σε αυτόν τον δημόσιο προϋπολογισμό.

Αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αυτή η φανατική τάση του "αντικαστρισμού" επιτίθεται τώρα στην εφημερίδα "El País" επειδή έχει μια "εκδοτική πολιτική" φιλική προς την Αβάνα. Φιλική; Η "El País" είναι το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης καθημερινής προπαγάνδας κατά της Κουβανικής Επανάστασης στην Ισπανία (6), και η οποία εφαρμόζει αυστηρή λογοκρισία σε κάθε φωνή που εκφράζει συμπάθεια προς αυτήν (7). Τον περασμένο Μάρτιο, ανάμεσα σε πολλά άλλα δηλητηριώδη άρθρα, δημοσίευσε ένα με τίτλο "Η Κούβα δεν είναι λούνα παρκ", με το ίδιο μήνυμα με τους σαμποτέρ της Μαδρίτης: "Όταν οι τουρίστες μένουν σε ξενοδοχεία στην Κούβα", έλεγε, "θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που ξοδεύουν πηγαίνουν στα ταμεία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων". Εφευρέσεις όπως αυτή έχουν χώρο απόλυτης ατιμωρησίας, χωρίς δικαίωμα απάντησης, σε μέσα ενημέρωσης όπως η "El País".

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάτι που ονομάζεται κοινή λογική. Και όποιος δεν έχει κάψει την καρδιά του από το μίσος, γνωρίζει ότι σήμερα, το ταξίδι στην Κούβα σημαίνει ότι βοηθάει την οικονομία της και, επομένως, βοηθάει αυτόν τον άδικα τιμωρημένο λαό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του.

https://www.cubainformacion.tv/periodico/49-unblock-cuba-un-grito-recorre-europa-primavera-2023

https://www.presidencia.gob.cu/es/noticias/el-turismo-cubano-continuara-siendo-la-locomotora-de-la-economia/

https://elpais.com/elviajero/viajes-paco-nadal/2023-04-21/con-la-inflacion-disparada-y-tras-la-pandemia-es-buen-momento-para-viajar-a-cuba.html

https://www.cibercuba.com/noticias/2023-04-27-u1-e208227-s27061-activistas-entregan-carta-protesta-al-periodico-pais-articulo

https://www.diariolasamericas.com/america-latina/cubanos-protestan-contra-el-diario-el-pais-promover-turismo-cuba-n5334746

https://elpais.com/babelia/2023-04-22/los-intrusos-el-tedio-de-las-rebeliones-en-bucle-de-cuba.html

https://elpais.com/internacional/2023-04-20/el-parlamento-cubano-reelige-a-diaz-canel-como-presidente-quien-apuesta-por-mas-continuidad-dentro-de-la-continuidad.html

https://agendapublica.elpais.com/noticia/18408/cuba-no-es-parque-atracciones