Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Περού: 27 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε ορυχείο χρυσού

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας, το περιστατικό είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα σε ορυχείο από το 2000.

Μια πυρκαγιά σε ένα μικρό ορυχείο χρυσού στο νότιο Περού άφησε πίσω της 27 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή, στο πιο θανατηφόρο ατύχημα σε ορυχεία της χώρας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.



Σε ανακοίνωσή της, η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι ένα βραχυκύκλωμα πυροδότησε τη φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε ορυχείο χρυσού στη νότια περιοχή της Αρεκίπα. Εικόνες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πυκνά νέφη καπνού να ξεχύνονται από το ορυχείο που λειτουργεί υπό την Yanaquihua, μια μικρής κλίμακας εταιρεία.


Το Περού είναι ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας, το περιστατικό είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα σε ορυχείο από το 2000.

Το 2022, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ατυχήματα που συνέβησαν σε ορυχεία σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα των εξορύξεων στη χώρα.

Το Περού είχε τη πιο θανατηφόρα χρονιά του το 2002, όταν 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά ατυχήματα σε ορυχεία.