Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Κούβα και Ρωσία δυναμώνουν τη συνεργασία τους

Πηγή: Trabajadores / Por: Yaima Puig Meneses

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί έκφραση της άριστης κατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κούβας", δήλωσε ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, όταν υποδέχθηκε στο Παλάτι της Επανάσταση στην κουβανική πρωτεύουσα, τον  Γιατσεσλάβ Βολόντιν, Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο αρχηγός του κράτους χαρακτήρισε ως τεράστια χαρά και ικανοποίηση το γεγονός ότι υποδέχεται στην Κούβα τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι' αυτό, είπε.

Ο Ντίας Κανέλ  τόνισε ότι η επίσημη αυτή επίσκεψη δίνει συνέχεια "στις ανταλλαγές μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κούβας που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί σε διάφορους τομ ", ενώ "συνεχίζουν να ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ των νομοθετικών οργάνων και των κοινοβουλίων των δύο χωρών".

Με ιδιαίτερο τρόπο, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας, η ατζέντα εργασιών της οποίας δεν περιορίζεται μόνο στα νομοθετικά και κοινοβουλευτικά ενδιαφέροντα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων.

Πρόκειται για μια επίσκεψη ~σημείωσε~ η οποία "πραγματοποιείται επίσης σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κούβα, διότι μόλις πριν από μια εβδομάδα συγκροτήσαμε σε σώμα το 10ο νομοθετικό σώμα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας", και εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των εντατικών ανταλλαγών που είχαμε και θα έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία".

Ως παράδειγμα αυτών των ανταλλαγών, ο Πρόεδρος της Κούβας υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησαν θέματα στα οποία "συμπίπτουμε στη διεθνή ατζέντα".

"Σήμερα μας επισκέπτεστε, με μια σημαντική ατζέντα εργασίας, και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η 20ή Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κούβας", είπε.

Αυτό δείχνει, τόνισε, ότι υπάρχει μια εντατική, συστηματική ανταλλαγή αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, ο επικεφαλής του κουβανικού κράτους μετέφερε "θερμό χαιρετισμό στον φίλο μας πρόεδρο Πούτιν", ενώ ευχαρίστησε την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υποστήριξη "που μας παρέχει στον αγώνα κατά του αποκλεισμού και κατά της ένταξης της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

Αναγνώρισε επίσης τη συνέχεια που δίνει η Κρατική Δούμα "σε όλα τα σχέδια και τις συμφωνίες που καταρτίσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή μου στη Ρωσική Ομοσπονδία στο τέλος του έτους".

Προς τη Ρωσία, τόνισε, εκφράζουμε την "άνευ όρων υποστήριξή μας" και την "σταθερή και συστηματική καταγγελία, σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις, της σύγκρουσης που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με στόχο την απαράδεκτη προσέγγιση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας ".

Είστε, όπως πάντα, ευπρόσδεκτοι στην Κούβα", δήλωσε ο Ντίας Κανέλ, τον οποίο είχε αποκαλέσει κατά την έναρξη των συνομιλιών ως "αγαπητό φίλο".

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας -η επίσημη επίσκεψη του οποίου στην Κούβα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες - ευχαρίστησε τον Κουβανό πρόεδρο για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

"Η φύση των επαφών του με τον Ρώσο ηγέτη δίνει δυναμισμό στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας και καθήκον μας είναι, μαζί με τα μέλη του κουβανικού Κοινοβουλίου, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιήσουμε τις εγκεκριμένες αποφάσεις", δήλωσε.

"Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης και των σχέσεών μας γενικότερα, τη φιλία μας που έχει περάσει τη δοκιμασία του χρόνου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, τις πιο δύσκολες προκλήσεις, θα ήταν σωστό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού επιπέδου, να φέρουμε τη συνεργασία μας σε ένα ποιοτικά υψηλότερο επίπεδο", δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας.

Εσείς και ο κ. Πούτιν", πρόσθεσε, "έχετε ήδη συμφωνήσει και συζητήσει την ανάγκη να αναζητήσουμε νέες μορφές συνεργασίας, ιδίως στον κοινοβουλευτικό τομέα, και έχω έρθει στην Κούβα για να ανοίξω την πρώτη σύνοδο της Επιτροπής για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Άννα Μαρία Μαρί Ματσάδο, αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο, υφυπουργός Εξωτερικών, και η Γιολάντα Φερέρ Γκόμες, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου.

Στην αντιπροσωπεία της Κρατικής Δούμας συμμετείχαν επίσης ο Ιβάν ι.Μελίκοβ , πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Aλεξάντρ Μπαμπάκοφ, αναπληρωτής πρόεδρος του εν λόγω νομοθετικού σώματος, και ο Βίκτορ Κορενέλι, πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κούβα, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.
(Από granma.cu)