Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ΗΠΑ: Άσκηση για την απώθηση μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό

Πηγή:Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι από τις 10 Μαΐου, 1.500 στρατιώτες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ και το Γραφείο Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) πραγματοποίησαν άσκηση ελέγχου στο διεθνές λιμάνι του Σαν Ισίντρο, η οποία ήταν ευδιάκριτη και από την πόλη Τιχουάνα του Μεξικού.

Λίγο πριν την κατάργηση της ισχύος του Τίτλου 42, αυτή η άσκηση ασφαλείας προσπάθησε να μετρήσει την ικανότητα των αρχών να αποκόψουν το πέρασμα των συνόρων σε περίπτωση που χιλιάδες αιτούντες άσυλο προσπαθήσουν να περάσουν από ξηράς.


Στο πέρασμα από την Τιχουάνα προς το Σαν Ντιέγκο, η εθνοφρουρά αναπτύχθηκε στις λωρίδες 28 έως 34, όπου πραγματοποίησαν διάφορους ελιγμούς περιορισμού και εκτόξευσαν πολλές βομβίδες δακρυγόνων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι από τις 10 Μαΐου, 1.500 στρατιώτες θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Αυτό το μέτρο ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) για να υποστηρίξει τους πράκτορες της CBP.


Η ισχύς του Τίτλου 42 θα λήξει την Πέμπτη τα μεσάνυχτα. Αυτός ο κανονισμός υιοθετήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020 για την ταχεία απέλαση μεταναστών με το σκεπτικό ότι αντιπροσωπεύουν επιδημιολογική απειλή και διατηρήθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν μέχρι και σήμερα.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέλασαν περισσότερους από 2,8 εκατομμύρια μετανάστες στις συνοριακές τους διελεύσεις μέσα σε τρία χρόνια βάσει του Τίτλου 42, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές.

Από τα 2.825.970 άτομα που απελάθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία απελάθηκε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (2.710.494), με περίπου 6 στους 10 να είναι Μεξικανοί (1.641.746).

Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων μεταναστών που απελάθηκαν στα νότια σύνορα προέρχονταν από χώρες όπως η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα.

Με το τέλος του Τίτλου 42, οι αρχές του Μεξικού και των ΗΠΑ αναμένουν αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αναζητούν είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα ενισχύσει την προξενική του βοήθεια και προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Μεξικανών πολιτών.