Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Νίκη της δεξιάς με 35,5% στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση της Χιλής

Πηγή: Resumen Latinoamericano 

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Xoσέ Αντόνιο Κάστ, που τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος Συντάγματος θα ελέγχει το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος Συντάγματος της Χιλής, σάρωσε στις συνταγματικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 35,6 % των ψήφων και περισσότερο από  τους 20 συμβούλους που απαιτούνται για να έχουν δικαίωμα βέτο στο συνταγματικό όργανο, σύμφωνα με το 80 % της καταμέτρησης των ψήφων.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η λίστα Unidad Para Chile (28%), η οποία αποτελείται από τα περισσότερα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (το Frente Amplio του προέδρου Γκαμπριέλ Μπορίκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η παραδοσιακή δεξιά λίστα Chile Seguro (21,6 %), η οποία περιλαμβάνει το UDI, το Renovación Nacional και το Evópoli.

Οι Συντηρητικοί μαζί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία και συγκεντρώνουν περισσότερες από τις 30 έδρες που είναι απαραίτητες για την έγκριση των νέων συνταγματικών κανόνων χωρίς να χρειάζεται να συμφωνήσουν με την αριστερά, κάτι που θα τους επιτρέψει να χαράξουν την πορεία για τη νέα πρόταση για τη Magna Carta.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και το Chile Vamos σάρωσαν τις περισσότερες από τις 16 περιφέρειες της Χιλής και κέρδισαν ακόμη και παραδοσιακά αριστερά φέουδα, όπως η περιφέρεια Βαλπαραΐσο και η μητροπολιτική περιφέρεια, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα.

 "Ποτέ ξανά ο σεχταρισμός δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη Χιλή"

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Χοσέ Αντόνιο Καστ, δήλωσε αυτή την Κυριακή ότι "η κοινή λογική θριάμβευσε" και δήλωσε "ποτέ ξανά ο σεχταρισμός να μην καταλάβει τη χώρα".

Ο Καστ, υποστηρικτής της διατήρησης του ισχύοντος Συντάγματος, δήλωσε ότι οι πολίτες εξέλεξαν τη λίστα του για τη "δέσμευση και τη συνοχή" της.

"Πετύχαμε έναν σημαντικό στόχο, αλλά δεν είναι ώρα να διχάσουμε τη χώρα, αλλά να εργαστούμε ενωμένοι για το καλό της Χιλής", πρόσθεσε.

 Ο Μπόριτς ζήτησε διάλογο

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να "ενεργήσει με σύνεση και εγκράτεια" μετά τη συντριπτική νίκη του στις συνταγματικές εκλογές.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο πρόεδρος προέτρεψε επίσης "να μην κάνουμε τα ίδια λάθη" της αριστεράς κατά την πρώτη συνταγματική διαδικασία, η οποία απέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το 62% των Χιλιανών απέρριψε την πρώτη πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα.

"Η προηγούμενη διαδικασία, πρέπει να πούμε ότι απέτυχε επειδή δεν ξέραμε πώς να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και όσους σκέφτονταν διαφορετικά. Θα ήθελα να καλέσω το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από εδώ και στο εξής να μην κάνει το ίδιο λάθος που κάναμε εμείς", είπε.

 Πώς θα λειτουργήσει η Συντακτική Συνέλευση

Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα λάβει, για την εξέταση και τις προσαρμογές του, ένα κείμενο που θα  συνταχθεί   από εμπειρογνώμονες με 12 βασικές αρχές που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, όπως για παράδειγμα αυτή που κατοχυρώνει τη Χιλή ως οικονομία της αγοράς με κρατική και ιδιωτική συμμετοχή.