Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Έκθεση της Κίνας καταγγέλει τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κυρώσεις κατά Κούβας, Ιράν και Συρίας

Πηγή: cubainformacion.tv

Η Κίνα κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του 2022 οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλοντας μονομερείς κυρώσεις σε χώρες όπως η Κούβα, η Συρία και το Ιράν και διατηρώντας ανοικτή τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Σε έκθεση του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας αναφέρεται ότι η επιβολή τέτοιων τιμωρητικών πολιτικών προκάλεσε στον πληθυσμό των χωρών αυτών λιγότερη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα καθώς και αύξηση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Η έκθεση καθορίζει τις ΗΠΑ ως τη χώρα που επιβάλει τις περισσότερες κυρώσει στον κόσμο, διότι "έχουν λάβει μέτρα κατά περισσότερων από 20 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας από το 1962, του Ιράν από το 1979, της Συρίας από το 2011 και του Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια".

Στην περίπτωση του νησιού της Καραϊβικής, το κείμενο εξέφρασε τη λύπη του για την επίμονη συνέχιση του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού παρά την έντονη καταδίκη του από τη διεθνή κοινότητα.

"Στις 3 Νοεμβρίου 2022, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για 30η φορά την καταδίκη του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού (bloqueo) της Κούβας, με την υποστήριξη 185 από τα 193 μέλη" του οργανισμού, προστίθεται.

Σε άλλο σημείο, το κείμενο αναφέρεται στην άρνηση της Ουάσινγκτον να κλείσει τη φυλακή που άνοιξε στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο το 2002 και εντός του κατεχόμενου εδάφους της μεγαλύτερης νήσου των Αντιλλών.

Στηλίτευσε την αποστολή στη φυλακή περίπου 780 ατόμων χωρίς δίκη και την απάνθρωπη μεταχείριση στην οποία υποβάλλονται.

Ο εν λόγω χώρος, πρόσθεσε, αποτελεί ένα φρικτό κεφάλαιο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια κηλίδα  της αμερικανικής κυβέρνησης στην τήρηση του νόμου.  

Το κινεζικό κείμενο υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασαν την ύπαρξη της φυλακής στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, ζήτησαν το κλείσιμό της και τη δίωξη των υπευθύνων για τα εγκλήματα που διαπράττονται εκεί.

Το έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου σε έξι κεφάλαια απαριθμεί στοιχεία, αριθμούς και απόψεις εμπειρογνωμόνων και διεθνών οργανισμών σχετικά με την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ στην προστασία αυτών των εγγυήσεων κατά τη διάρκεια του 2022 και πώς οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις επιδείνωσαν τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα  εντός και εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ.

Η Κίνα δημοσιεύει έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ το 2022

Το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δημοσίευσε στις 28 Μαρτίου την έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  το 2022 στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το έτος 2022 σημειώθηκε ιστορικό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ αυτοαποκαλούνται "πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", έχουν αυξανόμενα χρόνια δεινά, όπως η πολιτική του χρήματος, οι φυλετικές διακρίσεις, η οπλοκατοχή, η αστυνομική βία και η πόλωση του πλούτου, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη έχουν υποστεί σημαντική οπισθοδρόμηση στις ΗΠΑ, υπονομεύοντας περαιτέρω τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του αμερικανικού λαού.