Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ο Μπολσονάρο γύρισε και περνιέται για ήρωας

AP Photo/Gustavo Moreno
Βίκυ Καπετανοπούλου

●Μια... χούφτα ακροδεξιοί συνωμοσιολόγοι, περικυκλωμένοι από πολύ περισσότερους αστυνομικούς, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια για να υποδεχθούν τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος είχε «αυτοεξοριστεί» στη Φλόριντα λίγο πριν ηττηθεί στις εκλογές

● Ο Μπολσονάρο προσπαθεί να ξαναμπεί στο πολιτικό σκηνικό, προσβλέποντας στην πτώση του Λούλα, όμως έχει να αντιμετωπίσει και δικαστικούς μπελάδες...

Eφυγε σαν τον κλέφτη από τη Βραζιλία τρεις μήνες πριν αρνούμενος να αποδεχτεί την εκλογική νίκη του άσπονδου εχθρού του Λούλα ντα Σίλβα και ενθαρρύνοντας, σαν το ίνδαλμά του Ντόναλντ Τραμπ, τα πραξικοπηματικά έκτροπα χιλιάδων αφιονισμένων οπαδών του στις 8 Ιανουαρίου. Χθες ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επέστρεψε στα πάτρια από τη Φλόριντα των ΗΠΑ παίζοντάς το ήρωας και παράλληλα θύμα πολιτικών διώξεων, όπως βαφτίζει απατηλά τη σωρεία δικαστικών προβλημάτων του μεταξύ άλλων για σκάνδαλα διαφθοράς, την άθλια διαχείριση της πανδημίας με τους 700.000 νεκρούς, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ενάντια στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, καθώς βέβαια και την έρευνα σε βάρος του για υποκίνηση της μαζικής επίθεσης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Μετά την προσγείωση στην Μπραζίλια ήρθε πάντως και μια πρώτη… γείωση, καθώς οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο ήταν σαφώς περισσότεροι από τις λίγες εκατοντάδες φανατικών μπολσοναριστών που περίμεναν να τον υποδεχτούν. Αντί για την πανηγυρική επανεμφάνιση στην οποία ήλπιζε δε, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε από πλαϊνή πόρτα!

Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας είχε ήδη τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» με ισχυρή παρουσία στρατιωτών και μπλόκα της αστυνομίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο - τους τρεις θεσμούς που επιχείρησαν να καταλύσουν διά της βίας οι υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου μετά την ήττα του στις εκλογές. Οι φόβοι για νέα ξεσπάσματα βίας εκ μέρους τους ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.          

Ο Μπολσονάρο έχει βαλθεί τώρα να επιδείξει ότι δεν έχει ξοφλήσει πολιτικά, με τον βουλευτή γιο του Εντουάρντο να επιμένει πως ο πατέρας του βρίσκεται ακόμα εντός πολιτικού παιχνιδιού παρά την τρίμηνη απουσία που ξένισε μερίδα οπαδών του και άρχισε να δημιουργεί κάποιο κενό, δίνοντας περισσότερο χώρο σε ομοϊδεάτες του, επίδοξους να τον διαδεχτούν ως επικεφαλής της βραζιλιανικής Ακροδεξιάς. «Θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Είναι φυσικός ηγέτης» δήλωσε ο υιός Μπολσονάρο στην Guardian, προβλέποντας ότι ο Λούλα δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετή προεδρική θητεία του και υποσχόμενος να αγωνιστεί για την καθαίρεσή του.

«Δεν θα ηγηθώ καμιάς αντιπολίτευσης» έλεγε, αντίθετα, ο ίδιος στο CNN Βραζιλίας λίγο πριν φύγει από τις ΗΠΑ. «Δεν χρειάζεται να αντιπολιτεύεσαι αυτή την κυβέρνηση. Δημιουργεί την αντιπολίτευση από μόνη της». Πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια ο Μπολσονάρο δεν είναι πια αιρετός και θα αρκεστεί προς το παρόν στη θέση επίτιμου προέδρου του -κατ’ ευφημισμόν- Φιλελεύθερου Κόμματος με μηναίο μισθό 41.600 ρεάλ (γύρω στα 8.000 δολάρια). Στα γραφεία του άλλωστε έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση χθες με πλήθος οπαδών του να τον αποθεώνει.

Από την επόμενη βδομάδα κιόλας θα είναι πάντως ιδιαίτερα απασχολημένος, αφού έχει κλητευτεί να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη εισαγωγή και αφορολόγητη οικειοποίηση κοσμημάτων, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε χαρίσει σε εκείνον και τη σύζυγό του η Σαουδική Αραβία. Στις ποινές που αντιμετωπίζει, αν παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί, συγκαταλέγεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για οχτώ χρόνια με συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές του 2026. Ο μπολσοναρισμός πάντως παραμένει άκρως επιδραστικός. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να υποτιμηθεί η δύναμη που ακόμα διαθέτει» ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος την Βραζιλίας εκτιμά η Ζουλιάνα Νταλ Πίβα, συγγραφέας βιβλίου για το σκοτεινό παρελθόν του ίδιου και της κλίκας του.