Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Έφτασαν σε 69 οι νεκροί από διαδηλώσεις στο Περού

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χουλιάκα , στην περιοχή Πούνο, ένα συνέδριο των οικογενειών των θυμάτων της καταστολής στο Περού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά της υποψήφιας προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε αυξήθηκε μετά τον θάνατο, τη Δευτέρα, του 37χρονου Μανουέλ Κουίγια.


Σύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος, ο Κουίγια βασανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Λίμα. Ο θάνατός του ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων στις διαδηλώσεις σε 69, εκ των οποίων οι 50 έχουν αποδοθεί σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, σύμφωνα με την Ένωση Μπριγάδων Εθελοντών του Περού (Asociación de Brigadistas Voluntarios de Perú).

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χουλιάκα , στην περιοχή Πούνο, ένα συνέδριο των οικογενειών των θυμάτων της καταστολής στο Περού. Ενώ η εκδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Μανουέλ Κουίγια πέθανε ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων που υπεβλήθη.  


Ο Κουίγια είχε πάει στη Λίμα για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Ντίνα Μπολουάρτε, όταν περικυκλώθηκε και ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία. Η οικογένεια ισχυρίζεται ότι διαθέτει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τον βασανισμό του από την αστυνομία.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο θάνατος του Κουίγια αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο στις έρευνες για τον προσδιορισμό των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Μπολουάρτε , η οποία διορίστηκε πρόεδρος από το Κογκρέσο στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, μετά την αποπομπή του συνταγματικού προέδρου Πέδρο Καστίγιο .