Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Η Βολιβία αναφέρει -0,19% πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2023

Foto: EFE
Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, τόνισε την Πέμπτη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν -0,19%, ένας από τους χαμηλότερους στην περιοχή, γεγονός που αντανακλά τη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας με ελεγχόμενο πληθωρισμό. 

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε ότι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις πολιτικές που εγγυώνται "την ασφάλειά μας με διατροφική κυριαρχία". 
Σημειώνεται ότι η Βολιβία είχε κλείσει με 3,12% πληθωρισμό το 2022, επίσης τον χαμηλότερο στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προγραμματισμού Ανάπτυξης, Σέρχιο Κουσικανκουί, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν -0,08%, ενώ το σωρευτικό ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο είναι -0,19%.

 

"Αυτό το στοιχείο αποτυπώνει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα των τιμών στη Βολιβιανή οικονομία, ς αντανακλά επίσης την οικονομική σταθερότητα που καταγράφει η οικονομία μας στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικής ανασυγκρότησης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαπεριφερειακές μεταφορές, τα αλκοολούχα ποτά, ο καπνός, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν οι κύριοι συντελεστές που καθόρισαν αυτό το στοιχείο.


Αναφορικά με την απόδοση ανά προιόν, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις πατάτες με -15,85%, τις ντομάτες με -10,82%, τις διαπερειφεριακές μεταφορές με -13,58%, τον πράσινο αρακά με -8,07%, και τα κρεμμύδια με -3,51%.