Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Κολομβία:1.457 κοινωνικοί ηγέτες σκοτώθηκαν από το 2016

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz)  επεσήμανε ότι μόνο φέτος έχουν δολοφονηθεί 48 κοινωνικοί ηγέτες.

Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (
Indepaz) της Κολομβίας κατήγγειλε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ότι 1.457 ηγέτες έχουν δολοφονηθεί από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας το 2016.

Ο κολομβιανός οργανισμός επεσήμανε ότι φέτος έχουν δολοφονηθεί 48 κοινωνικοί ηγέτες, εκ των οποίων η  Μαρία Σεσίλια Κουένου Κουένου  και ο Κοσέ Ιλάριο Μπανκέρα Κολοράδο   από την  Κάουκα, ήταν οι τελευταίοι.

Τα πρώτα κρούσματα του 2023 καταγράφηκαν στις 2 Ιανουαρίου, όταν δολοφονήθηκαν ο Χοσέ Τάικο Πασκάλ, στο δήμο Τουμάκο, διαμέρισμα Ναρίνο, και η Μαριέλα Ρέγιες Μοντενέγκρο στο δήμο Σανταντέρ ντε Κιλίχαο, διαμέρισμα Κάουκα.

Η Indepaz αναφέρει επίσης ότι έξι υπογράφοντες την ειρηνευτική συμφωνία, πρώην μαχητές των FARC, έχουν σκοτωθεί φέτος, με τον Ντιέγκο Μαουρίσιο Μέχια Ρόχας    να είναι η τελευταία περίπτωση που αναφέρθηκε στις 9 Απριλίου στο δήμο Πουέρτο Ασίις  , περιφέρεια  Πουτουμάγιο.  

Ομοίως, έχουν καταγραφεί 30 σφαγές, στις οποίες έχουν καταμετρηθεί 98 θύματα. Η πιο πρόσφατη καταγράφηκε την Τρίτη στο δήμο  Ελ Τάμπο, περιφέρεια Κάουκα.