Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Η κληρονομιά του αγώνα του Εμιλιάνο Ζαπάτα στη Λατινική Αμερική

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο Ζαπάτα γεννήθηκε στο Ανενεκουίλκο, της πολιτείας Μορέλος, στις 8 Αυγούστου 1879 και δολοφονήθηκε στις 10 Απριλίου 1919, σε ηλικία 39 ετών.

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ευρύτερα γνωστός ως "El Caudillo del Sur", ήταν ένα από τα σημαντικότερα είδωλα της αντίστασης των αγροτών στο Μεξικό και η κληρονομιά του ξεπέρασε τα σύνορα και έγινε σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων στη Λατινική Αμερική.

Ο επαναστάτης ηγέτης ήταν επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Νότου, του οποίου τα ιδανικά περιστρέφονταν γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δημοκρατία και τον σεβασμό στις κοινότητες των ιθαγενών, των αγροτών και των εργατών.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Ζαπάτα αγωνίστηκε για το δικαίωμα στη γη των Μεξικανών αγροτών και των ιθαγενών και οι ιδέες του αντικατοπτρίστηκαν στο Σχέδιο ντε Αγιάλα (1911), το οποίο ζητούσε την επιστροφή της γης και των αγαθών στους δήμους και τους πολίτες.

Το 1910 εντάχθηκε στις δυνάμεις των "Μαδεριστών" (Μαδέρο, μετέπειτα Πρόεδρος), εμπνεόμενος από τις αγροτικές προτάσεις του Σχεδίου του Σαν Λουίς, ως αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Στρατού του Νότου και του Κέντρου- αλλά μόλις το κίνημα θριάμβευσε, η επιστροφή της γης δεν θεσμοθετήθηκε.

Στις 28 Νοεμβρίου 1911, ο λεγόμενος "Caudillo" του Νότου διακήρυξε το Σχέδιο Αγιάλα, με το οποίο αποκήρυξε την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσίσκο Ι. Μαδέρο και εξάγγειλε τη συνέχιση του αγώνα για τη δικαίωση των δικαιωμάτων των αγροτών.

"Χωρίς τον Ζαπάτα, την πρακτική και τη σκέψη του η Μεξικανική Επανάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, ο "Ζαπατισμός"  είναι αυτό που πραγματικά δίνει κοινωνικό περιεχόμενο. Χωρίς αυτό το κίνημα η Επανάσταση θα ήταν μόνο μια πολιτική επανάσταση, μια αλλαγή κυβέρνησης", έγραψε ο Φελίπε Άβιλα στο βιβλίο του αφιερωμένο στον Ζαπάτα, "Γη και Ελευθερία. Μια σύντομη ιστορία του ζαπατισμού".

Το κίνημα των Ζαπατίστας ήταν ο μοναδικός επαναστατικός στρατός όπου οι γυναίκες έφτασαν στις υψηλότερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας, αναφέρει ο συγγραφέας του κειμένου, το οποίο συνέγραψε μαζί με τον Πέδρο Σαλμερόν.

Όσον αφορά αυτό το αγροτικό κίνημα, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε το σημαντικότερο στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.  Ο ηγέτης του, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, έγινε το σύμβολο του αγώνα για τη γη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη των αγροτών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ζαπάτα, ένας από τους πιο διάσημους ηγέτες της Μεξικανικής Επανάστασης και πρόδρομος της αγροτικής μεταρρύθμισης, δολοφονήθηκε στην Τσιναμέκα του Μορέλος, σε ενέδρα που σχεδίασαν φιλοκυβερνητικοί πολιτικοί  του αντίπαλοι,   υποστηρικτές του παλιού συστήματος των λατιφούντιων.