Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Τράπεζας BRICS

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

"Ονειρεύομαι ότι οι BRICS μπορούν να δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο (...) το οποίο θα δανείζει χρήματα με την προοπτική να βοηθά και όχι να πνίγει τις χώρες", δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανέλαβε την Πέμπτη την προεδρία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας του μπλοκ των BRICS, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων στην κινεζική πόλη της Σαγκάης.


Παρουσία του επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η Ρούσεφ ανέλαβε επίσημα την ηγεσία του ταμείου, το οποίο παρέχει δάνεια, χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια για έργα στα μέλη του οικονομικού μπλοκ και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ντίλμα θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του προκατόχου της Μάρκος Τρόιχο, ο οποίος διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου το 2020, και θα παραμείνει στη θέση της έως τις 6 Ιουλίου 2025.


Στην ομιλία της, η νέα πρόεδρος της Τράπεζας BRICS τόνισε τη σημασία του μπλοκ που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική για την παγκόσμια ανάπτυξη.

"Είναι μια αντανάκλαση του ρόλου των μελών του ως παγκόσμιων ηγετών και της ικανότητάς τους να ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες και πιο πιεστικές προκλήσεις του σήμερα. Μαζί, τα μέλη των BRICS είναι ισχυρότερα και ικανότερα", δήλωσε η ίδια.



 Από την πλευρά του ο Λούλα ντα Σίλβα  υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο.

"Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα δημιουργήθηκε ως εργαλείο για τη μείωση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, η οποία μεταφράζεται σε κοινωνικό αποκλεισμό, πείνα, ακραία φτώχεια και αναγκαστική μετανάστευση", δήλωσε.




"Η κλιματική αλλαγή, η πανδημία Covid-19 και οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς", πρόσθεσε.

"Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες συσσωρεύουν ανεξόφλητα χρέη (...) Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί με το μαχαίρι στο λαιμό επειδή έχει χρέος, οι τράπεζες πρέπει να κάνουν υπομονή και αν είναι δυνατόν να ανανεώσουν τις συμφωνίες, να βάζουν τη λέξη ανοχή σε κάθε ανανέωση", είπε ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους.

Επισήμανε ότι "δεν μπορεί οι τράπεζες να πνίγουν τις οικονομίες των χωρών, όπως κάνει τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Αργεντινή και όπως έκανε με τη Βραζιλία για τόσο καιρό και με όλες τις χώρες του τρίτου κόσμου".

"Ονειρεύομαι ότι οι BRICS μπορούν να δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα είναι ισχυρό και θα δανείζει χρήματα με την προοπτική να βοηθά τις χώρες και όχι να τις πνίγει", δήλωσε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας πραγματοποιεί από την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την ερχόμενη Παρασκευή στην πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου θα υπογράψουν περισσότερες από 20 διμερείς συμφωνίες.

Μεταξύ αυτών, εκείνη που ορίζει ότι οι συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών τους, συνολικού ύψους άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, θα διεξάγονται στα τοπικά τους νομίσματα, εξαιρουμένου του δολαρίου ΗΠΑ.