Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ένταξη της Εθνοφρουράς του Μεξικού στον στρατό το Σεπτέμβριο;

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας.

O πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να υποβάλει νομοσχέδιο ώστε να μετατρέψει την Εθνοφρουρά της χώρας σε κλάδο του στρατού με στόχο την καταστολή της βίας που τροφοδοτείται από το οργανωμένο έγκλημα.

«Δεν μπορώ να κάθομαι με τα χέρια σταυρωμένα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι προτείνει τον νόμο ώστε να μπορέσει να συμφωνηθεί γρήγορα προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια ασφάλεια.

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων του Κογκρέσου που απαιτούνται για συνταγματικές αλλαγές, ο Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα υποβάλει νομοσχέδιο για να μετατρέψει την Εθνοφρουρά του Μεξικού σε κλάδο του στρατού της χώρας, κάτι που απαιτεί απλή πλειοψηφία.


Ο πρόεδρος του Μεξικού εξέφρασε την ελπίδα του η Εθνοφρουρά, που σχηματίστηκε το 2019 για να αντικαταστήσει την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της χώρας, η φήμη της οποίας είχε αμαυρωθεί από χρόνια καταγγελιών για καταχρήσεις και διαφθορά, να επωφεληθεί από την εμπειρία και τους πόρους των ενόπλων δυνάμεων.

Οι επικριτές του σχεδίου ανησυχούν για τον βαθμό στον οποίο ο Λόπες Ομπραδόρ έχει εξουσιοδοτήσει τον Στρατό, δίνοντάς του αρμοδιότητες που εκτείνονται πολύ πέρα από θέματα ασφάλειας, όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι και η επίβλεψη έργων πολιτικών υποδομών.