Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η Βενεζουέλα καταγράφει την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική

 Πηγή:  Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Η Noτιοαμερικάνικη χώρα παρουσιάζει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα σταθερής οικονομικής ανάπτυξης με διψήφια ποσοστά, τα υψηλότερα στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας (BCV), Καλίξτο Ορτέγκα Σάντσες, παρουσίασε την Τρίτη τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, τα οποία την κατατάσσουν ως τη χώρα με μεγαλύτερη σταθερή ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική.

Ο επικεφαλής της BCV ανέφερε σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικής Οικονομίας ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση ήταν 17,04%
συγκριτικά με την ίδια την περίοδο του 2021. 

Εν τω μεταξύ, για το δεύτερο τρίμηνο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο 18,7% μετρώντας μόνο τον μη πετρελαϊκό ιδιωτικό τομέα και απομένουν μόνο λίγοι δείκτες του δημόσιου τομέα για να καθοριστεί το τελικό ποσοστό.

Υπό αυτή την έννοια, διευκρίνισε ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία παρουσιάζει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με διψήφια ανάπτυξη.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, αυξήθηκε κατά 14,65% . ενώ το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους η ανάπτυξη ήταν 19,07%.

Δήλωσε επίσης ότι «αναζητούμε πληροφορίες στην περιοχή και κατανοούμε ότι είναι η υψηλότερη ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς. Δουλέψαμε σκληρά, ενισχύθηκε η δημοσιονομική, νομισματική και συναλλαγματική πολιτική και έχουμε προχωρήσει στους κύριους στόχους της σταθεροποίησης, της μείωσης του πληθωρισμού και της δυναμικής εισόδου στη φάση της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η εν λόγω διαρκής ανάπτυξη είναι πραγματική και αποτελεί ρεκόρ στην περιοχή: «Η Βενεζουέλα έχει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανάπτυξης, προϊόν εθνικής δουλειάς, προσπάθειας και εθνικής ενότητας και διασύνδεσης άρθρωσης».


Πρόσθεσε δε ότι η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ( CEPAL), μια υπηρεσία που υπόκειται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη για τη Βενεζουέλα στα τέλη του 2022 μεταξύ 5 και 10%.

Ο Μπολιβαριανός ηγέτης επανέλαβε την έκκληση για συνεργασία και ενότητα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Βενεζουέλας για «εδραίωση της διαφοροποιημένης οικονομίας, που παράγει αγαθά, υπηρεσίες και πλούτο για το λαό.