Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ένταση ενόψει του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα στη Χιλή

Στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, θα κριθεί το αν θα διατηρηθεί ή όχι το σύνταγμα που είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Χιλιανοί καλούνται στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θέλουν να εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα, μια ευκαιρία για τον χιλιανό λαό να επιτύχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση και λαϊκή συμμετοχή, ή να διατηρήσουν το σύνταγμα που είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα στην Απόρριψη του νέου Συντάγματος, η κατηγορία των αναποφάσιστων που φτάνει έως και το 15% θα κρίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το αποτέλεσμα, ενώ η ένταση κλιμακώνεται στην Λατινοαμερικάνικη Χώρα.


Historia de Chile a través de sus grafitis 🇨🇱 maravilloso 🥰#CambiemosLaHistoria pic.twitter.com/SRygc2PXej— Mercucia 🅰️prueba de salida !! (@SiyoApruebo) August 30, 2022

Συμπλοκή μεταξύ κοινοβουλευτικών ξέσπασε στο Κογκρέσο της Χιλής χθες Τρίτη, όταν ο ακροδεξιός βουλευτής Γκονσάλο δε λα Καρέρα που εναντιώνεται στο σχέδιο Συντάγματος, χτύπησε τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξις Σεπούλβεδα του Ριζοσπαστικού Κόμματος, εν μέσω αντεγκλήσεων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κογκρέσου στη Βαλπαραΐσο.

«Είδα συνάδελφο να υφίσταται φραστική επίθεση (από τον Γκονσάλο δε λα Καρέρα), βρήκα πως αυτό δεν ήταν πρέπον και ζήτησα από τον βουλευτή αυτόν να μην είναι τόσο επιθετικός, κάτι στο οποίο αντέδρασε βίαια», είπε ο κ. Σεπούλβεδα στον Τύπο, προσθέτοντας πως δέχθηκε «μια γροθιά και μερικές κλωτσιές».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας, διαδηλώνοντας υπέρ του νέου Συντάγματος. Στο Σαντιάγο, οι διαδηλωτές κατήγγειλα ότι δέχθηκαν επίθεση από υποστηρικτές του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που καταγράφηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, όπου άνδρες με άμαξες και μαστίγια, επιτέθηκαν σε ποδηλάτες που πραγματοποιούσαν πορεία υπέρ του Συντάγματος, πετώντας τους πέτρες.


 Las Tesis: Η Κυριακή είναι μια ιστορική μέρα


Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική ομάδα Las Tesis, η δημιουργός του παγκόσμιου φεμινιστικού τραγουδιού «A Rapist in Your Path», ζήτησε από τους Χιλιανούς να ψηφίσουν υπέρ του νέου συντάγματος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε αυτή τη δομή που μας πληγώνει τόσο πολύ. Έχουμε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή από κάθε άποψη», αναφέρουν στην δήλωσή τους.

«Η ρήξη με την καταστροφική κληρονομιά της δικτατορίας Πινοσέτ και των νόμων της αποτελεί όχι μόνο πράξη επανόρθωσης για την κοινωνία μας, αλλά και δυνατότητα για ένα αξιοπρεπές μέλλον που διεκδικούμε στους δρόμους εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνουν.
 


«Η Κυριακή είναι μια ιστορική μέρα», τόνισαν τα τέσσερα μέλη της ομάδας που έγινε παγκόσμια γνωστή κατά τη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών του Νοεμβρίου του 2019, όταν έκαναν μια χορογραφία ενάντια στους κοινωνικούς μύθους γύρω από τον βιασμό και την ατιμωρησία.

«Ο βιαστής είσαι εσύ. Εσύ αστυνομικέ, εσύ δικαστή, εσύ Πολιτεία, εσύ, Πρόεδρε», είναι μερικοί από τους στίχους του ύμνου κατά της έμφυλης βίας που τραγουδήθηκε από εκατομμύρια γυναίκες σε μέρη τόσο μακριά, όπως η Πόλη του Μεξικού, η Νέα Υόρκη και η Μαδρίτη.

Έκτοτε, τα μέλη του Las Tesis έγιναν «το μεγάφωνο» για πολλές αδικίες που διαιωνίζουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ στη Χιλή.