Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Ο πρόεδρος της Κολομβίας προτείνει κατάπαυση του πυρός σε ένοπλες ομάδες

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο Γκουστάβο Πέτρο πρότεινε πολυμερή κατάπαυση του πυρός σε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε το Σάββατο πολυμερή κατάπαυση του πυρός σε όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ως μέρος μιας προσπάθειας προώθησης της ειρήνης και τερματισμού δεκαετιών εσωτερικών συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πέτρο, πρώην μαχητής των ανταρτών M-19 που άφησε τα όπλα και επέστρεψε στην πολιτική ζωή το 1990, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον δήμο του Ιτουάνγκο, στο βορειοδυτικό τμήμα της Αντιόκιας που μαστίζεται από την εξέγερση.

Διάφορες παράτυπες ένοπλες οργανώσεις έχουν δείξει την πρόθεσή τους να επιδιώξουν τον τερματισμό της αντιπαράθεσης, δήλωσε ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα παράσχει «το καταλληλότερο κλίμα για την επίτευξη της κοινωνικής δύναμης που απαιτείται για να νομιμοποιηθεί ο οριστικός τερματισμός της ένοπλης βίας».

Ο πρόεδρος, ένας 62χρονος οικονομολόγος που ήταν μέλος του Κογκρέσου, σκοπεύει να επιδιώξει την «απόλυτη ειρήνη» στο έθνος, η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση των διαπραγματεύσεων με την αριστερή αντάρτικη ομάδα, τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN).

Το σχέδιο του Πέτρο περιλαμβάνει διάλογο με αντιφρονούντες φατρίες της πρώην αντάρτικης ομάδας FARC που απέρριψαν μια ειρηνευτική συμφωνία του 2016, καθώς και νομικές διαπραγματεύσεις με εγκληματικές συμμορίες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως το Golf Clan.

Τέτοιες ομάδες θα επωφεληθούν από μειωμένες ποινές σε αντάλλαγμα για την παράδοση αγαθών και την αποκάλυψη διαδρομών.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι μάχες μεταξύ του AGC και μιας ομάδας αντιφρονούντων FARC, καθώς και οι απειλές από ένοπλες ομάδες, ανάγκασαν πάνω από 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Ituango, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch.

Η εσωτερική ένοπλη σύγκρουση της Κολομβίας διήρκεσε σχεδόν έξι δεκαετίες και άφησε πίσω της τουλάχιστον 450.000 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, μόνο μεταξύ 1985 και 2018.

Ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκεζ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Κολομβία θα αναστείλει τους εναέριους βομβαρδισμούς κατά παράνομων ένοπλων ομάδων εν μέσω της εσωτερικής σύγκρουσης για να αποφευχθεί παράπλευρη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό, ο θάνατος ανηλίκων που στρατολογήθηκαν βίαια και ως χειρονομία για να προχωρήσει προς μια πλήρη ειρήνη.