Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Εκουαδόρ - Γενική Απεργία, τρείς επαρχίες σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - (videos)

CONAIE: "Είναι ένας θρίαμβος του αγώνα" / Προετοιμάζεται πορεία προς το Κίτο

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 17 Ιουνίου ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Πιτσίντσα, Ιμπαμπούρα και Κοτοπάξι.

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιγιέρμο Λάσο, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος του σε εθνικό δίκτυο εθνικής εκπομπής, απέναντι στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί η Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (CΟΝΑΙΕ).

Ο πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεσμεύεται «να υπερασπιστεί» το Κίτο και τη χώρα και επέκρινε τις κοινωνικές οργανώσεις που αντιτίθενται στη διακυβέρνησή του, ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να αναζητηθούν λύσεις» .

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπάρχουν καλοί άνθρωποι που κάνουν πορεία με δίκαια αιτήματα, στα οποία δεν μπορέσαμε ακόμη να ανταποκριθούμε», πρόσθεσε. 

Αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις διαφόρων κοινωνικών τομέων που απαιτούν ανακούφιση για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο πρόεδρος ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα:

  • Αύξηση  το μπόνους ανθρώπινης ανάπτυξης στα 55 $. 
  • Να κηρυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
  • Επιδότηση έως και 50% της τιμής των προιόντων σε μικρομεσαίους παραγωγούς. 
  • Η κεντρική Τράπεζα (BanEcuador) δεν θα απαιτήσει ληξιπρόθεσμες πιστώσεις έως 3.000 $. 
  • Αγροτικές πιστώσεις έως 5.000$ με επιτόκιο 1% και διάρκεια 30 ετών.

Επιπλέον, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει αύξηση στο ντίζελ, το φυσικό αέριο και την επιπλέον βενζίνη ». Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και στρατηγικών τομέων.

Το διάγγελμα μεταδόθηκε μετά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αφού την Πέμπτη, η ηγεσία του CΟΝΑΙΕ δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει κανέναν διάλογο έως ότου ικανοποιηθούν τα 10 αιτήματα που τέθηκαν. Επιπλέον, το κίνημα των αυτοχθόνων έθεσε προθεσμία 48 ωρών πριν μεταφέρει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.


Ο Λεόνιδας Ίζα «χαιρέτισε» τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά επιβεβαίωσε ότι η εθνική απεργία συνεχίζεται και ότι οι ιθαγενείς θα μετακινηθούν στο Κίτο


Ο ηγέτης του Conaie κριτικάρισε την εκτελεστική εξουσία που έλαβε μέτρα μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων και επεσήμανε ότι το κίνημα των αυτοχθόνων δεν βλέπει απαντήσεις στα αιτήματά του.

Σε μία μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Ιουνίου, ο Λεωνίδας Ίζα, πρόεδρος της CONAIE, αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.

Ο Iza «χαιρέτισε» τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά σημείωσε ότι δεν δίνονται απαντήσεις στα αιτήματα του κινήματος των αυτοχθόνων και ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα διαδηλώσεων για να αντιδράσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, επέκρινε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έχουν διατυπωθεί σε επίσημα έγγραφα και παραμένουν μέχρι τώρα απλά διακηρύξεις.

«Χαιρετίζουμε τις παραχωρήσεις, ακόμα κι αν είναι μηδαμινές, θα βοηθήσουν σε κάτι. Αλλά τα βασικά ζητήματα, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, δεν σκοπεύετε να τα λύσετε», είπε ο Ίζα και, ως εκ τούτου, επιβεβαίωσε ότι η εθνική απεργία θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Σε αυτά τα πλαίσια, όπως αναμενόταν την Πέμπτη, επανέλαβε, η CONAIE ετοιμάζεται να εισέλθει στο Κίτο για να συνεχίσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ας μην δώσουμε στην κυβέρνηση δικαιολογίες για να κάνει χρήση βίας. Αυτή η κινητοποίηση πρέπει να είναι χωρίς αντιπαράθεση, χωρίς βία, χωρίς ναδώσει την αφορμή στην Πολιτεία να χτυπήσει τους συντρόφους μας», είπε ο ηγέτης των ιθαγενών.

Ο πρόεδρος της Conaie έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ώρες αφότου ο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κοτοπάξι, την Ιμπαμπούρα και την Πιτσίντσα, από τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουνίου, προκειμένου να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις.