Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Επαφές με τη Βενεζουέλα ξεκινά ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας

Πηγή: telesurtv.net

Σε ένα tweet, ο Γκουστάβο Πέτρο ανέφερε ότι επικοινώνησε με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχετικά με την εξομάλυνση της κατάστασης στα σύνορα

Στο πλαίσιο των προεκλογικών του υποσχέσεων, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, υποσχέθηκε να εξομαλύνει την κατάσταση στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και αυτή την Τετάρτη ο επόμενος πρόεδρος έκανε τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ηγέτης του συνασπισμού Ιστορικό Σύμφωνο, μια πλατφόρμα που τον οδήγησε στην Προεδρία της Κολομβίας, ξεκίνησε διάλογο με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, όπου σήμερα δεν επιτρέπεται η διέλευση αγαθών.

Κλειστά για σχεδόν επτά χρόνια, ο Πέτρο επιδιώκει τώρα να αποκαταστήσει τις δραστηριότητες στα σύνορα μεταξύ των δύο εθνών, τα οποία δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
 
«Επικοινώνησα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να ανοίξουν τα σύνορα και να αποκατασταθεί η πλήρης άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Αυγούστου.

Στην εκστρατεία του, ο Πέτρο είχε πει: «Πρέπει να σας πω ότι η Κούκουτα δεν μπορεί να είναι πόλη, δεν μπορεί να ευημερήσει, δεν μπορεί να ξεπεράσει προβλήματα χωρίς να ανοίξει τα σύνορα».

Η Κούκουτα είναι η πρωτεύουσα της κολομβιανής περιφέρειας Βόρεια του Σανταντέρ, όπου βρίσκονται τα κύρια συνοριακά περάσματα που επικοινωνούν με τις πόλεις Σάν Αντόνιο ντελ Τάτσιρα και Ουρένια.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, συνεχάρη την Κυριακή τον Πέτρο για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κολομβίας.

«Συγχαίρω τον Γκουστάβο Πέτρο και την Φράνσια Μάρκες , για την ιστορική νίκη στις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία. Η βούληση του κολομβιανού λαού, που βγήκε για να υπερασπιστεί τον δρόμο της δημοκρατίας και της ειρήνης, εισακούστηκε. Νέες εποχές διαφαίνονται για αυτήν την αδελφή χώρα», έγραψε ο πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Twitter.

 Me he comunicado con el gobierno venezolano para abrir las fronteras y restablecer el pleno ejercicio de los derechos humanos en la frontera.