Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Ο προοδευτικός Γκουστάβο Πέτρο νέος πρόεδρος της Κολομβίας

 Η προοδευτική αριστερά με 50,48%  νίκησε τον αντιδραστικό υποψήφιο (47,28%)

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Ο Γκουστάβο Πέτρο θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κολομβίας. Η νίκη του φέρνει την αριστερά στην εξουσία για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Με καταμετρημένο το 99,89% των ψήφων ο υποψήφιος του "Ιστορικού Συμφώνου" κέρδισε με 50,50% των ψήφων, έναντι 47,16% του επιχειρηματία Ροδόλφο Ερνάντες.

Η νίκη αντιπροσωπεύει μια αλλαγή που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Κολομβίας. Η Φράνσια Μάρκες θα είναι η επόμενη αντιπρόεδρος, η πρώτη Αφροαμερικανή που θα καταλάβει τη δεύτερη πιο σημαντική θέση στη χώρα. Ο Πέτρο φτάνει στην προεδρία στην τρίτη του απόπειρα, αυτή τη φορά ενάντια στον Ροντόλφο Ερνάντες, έναν επιχειρηματία από την Μπουκαράμανγκα που εκανε την έκπληξη περνώντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών και του οποίου η εκστρατεία σημαδεύτηκε από φαλλοκρατικές και μακαρθιστικές δηλώσεις.

Ενημερωτικό Δελτίο Νο 13, με καταμετρημένο το 98,22% των ψήφων 
  • Γκουστάβο Πέτρο: 50,51%
  • Ροδόλφο Ερνάντες: 47,22%
  • Λευκή ψήφος: 2,25%
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της εκλογικής προκαταμέτρησης του Εθνικού Μητρώου (Eκλογική Αρχή) της Κολομβίας παρουσιάζουν τον υποψήφιο για την προεδρία Γκουστάβο Πέτρο, του Ιστορικού Συμφώνου, να προηγείται του αντιπάλου του Ροδόλφο Ερνάντες του Συνδέσμου Κυβερνητών κατά της Διαφθοράς. Στις 16:00 (τοπική ώρα) αυτή την Κυριακή έκλεισαν τα 102.152 εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στα εκλογικά κέντρα στην Κολομβία και στο εξωτερικό. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η προκαταμέτρηση ή ο έλεγχος των ψήφων. Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και ο γενικός έλεγχος που γίνεται σε δημόσια ακρόαση στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και του οποίου το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τις επόμενες ώρες.