Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Δύο νεκροί διαδηλωτές στον Ισημερινό - Συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 Πηγή:  kosmodromio.gr

Έβο Μοράλες: «Μην πυροβολείτε εναντίον του λαού». Συνεχίζονται για 9η ημέρα οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των ιθαγενικών κοινοτήτων ενάντια στην ακρίβεια

Ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επίθεσης σε διαδήλωση, καθώς συνεχίζονται για ένατη ημέρα οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των ιθαγενικών κοινοτήτων ενάντια στην ακρίβεια και την πολιτική της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Νεκρός διαδηλωτής με ευθεία βολή καπνογόνου στο κεφάλι:  

https://www.facebook.com/100048248948073/videos/583617973178831/


  ➡️ El pueblo se manifiesta en contra del abuso de poder y de las políticas neoliberales de @LassoGuillermo, también en contra de sus cómplices de la debacle del #Ecuador#ParoNacionalEC #LassoEcuadorNoTeAguantaMás #CynthiaEsLasso.@MashiRafael @alcaldiagye @MinGobiernoEc https://t.co/PoDrzpRpIZ pic.twitter.com/yUk4uBhV3K


Όπως ανέφερε η δικηγόρος και μέλος της Συμμαχίας Οργανώσεων Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνα Μαρία Εσπινόσα, ο 40χρονος άνδρας που ανήκε στη φυλή των Κέτσουα, συμμετείχε μαζί με άλλους διαδηλωτές στον αποκλεισμό της κοινότητας Πούγιο, νότια του Κίτο, και έπεσε νεκρός όταν χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο.

Ήδη, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ένας ακόμα νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν έπεσε σε χαράδρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με την εισαγγελία να ανακοινώνει πως διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία.

 

«Ένοπλη καταστολή από τον στρατό εναντίον αυτοχθόνων πληθυσμών» διενεργεί η κυβέρνηση του Ισημερινού ενάντια στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, κατήγγειλε ο Έβο Μοράλες, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καταγγέλλουμε ενώπιον του κόσμου ότι στον Εκουαδόρ εκτελείται ένοπλη καταστολή στρατιωτικών και αστυνομικών εναντίον χιλιάδων ιθαγενών αδελφών, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα ενός ανυπεράσπιστου λαού που αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της πείνας και της εξαθλίωσης. Μην πυροβολείτε εναντίον του λαού!» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας.

 Χιλιάδες αυτόχθονες ξεκίνησαν προχθές Δευτέρα ειρηνική πορεία προς το κέντρο της πρωτεύουσας Κίτο από τον νότο. Αρκετές εκατοντάδες έφθασαν από τον βορρά στην πόλη των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτα σε τρεις, και στη συνέχεια σε έξι περιφέρειες, ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 80 άτομα και οι τραυματίες διαδηλωτές ξεπερνούν τους 60.

Πέρα από τη μείωση των τιμών καυσίμων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης δουλειές, να σταματήσει η χορήγηση αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων στα πατρογονικά εδάφη των ιθαγενών, να ελεγχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες σε αγρότες.


Συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ισημερινό
 
Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την «εξαφάνιση» 18 αστυνομικών από αστυνομικό τμήμα πόλης της περιοχής της Αμαζονίας

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αρνήθηκε σήμερα να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβάλλει εδώ και περίπου 10 μέρες επικαλούμενη την «εξαφάνιση» 18 αστυνομικών από αστυνομικό τμήμα το οποίο είχαν προηγουμένως «πολιορκήσει» ιθαγενείς διαδηλωτές στην πόλη Πούγιο της περιοχής Αμαζονία που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Πατρίσιο Καρίγιο επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στους διαδηλωτές για την «εξαφάνιση» των αστυνομικών λέγοντας πως έγινε στη διάρκεια συγκρούσεων στις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 90 διαδηλωτές και 100 αστυνομικοί (εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση).

Ο Καρίγιο υποστήριξε ότι τα επεισόδια στο Πούγιο ξεκίνησαν όταν πλήθος διαδηλωτών άρχισε να στήνει πύρινα οδοφράγματα γύρω από περιπολικά της αστυνομίας ενώ επέβαιναν σε αυτά αστυνομικοί. Τους κατηγόρησε για λεηλασίες και εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.


#Pastaza - As civil unrest intensifies, a Banco Guayaquil bank branch in #Puyo was breached with rioting and looting before being set on fire, officials report that 6 police officers injured while 3 other officers were kidnapped upon confrontationpic.twitter.com/QRybHRpyuP


Ecuador's security forces killed Byron Guatatoca while he was fighting for his rights on the ninth day of demonstrations in Pastaza, in the Ecuadorian amazon. @teleSUREcuador


Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, ένας δεξιός πρώην τραπεζίτης που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, έχει ζητήσει «διάλογο» με την ισχυρή Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE).


Η CONAIE ηγείται των λαϊκών διαδηλώσεων ενάντια στην ακρίβεια των καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με αιτήματα για τη γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Οι διαδηλωτές δεν ζητούν μόνο μέτρα για μείωση της ακρίβειας στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα καθώς επίσης και επαναδιαπραγμάτευση των προσωπικών τραπεζικών δανείων περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων οικογενειών.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως η ακρίβεια στα καύσιμα καταγράφει ρεκόρ 22 ετών καθώς διπλασιάστηκαν για το ντίζελ φθάνοντας στα 1,90 δολάρια από 1 δολάριο ανά γαλόνι. Επίσης, η τιμή της βενζίνης από 1,75 εκτινάχθηκε στα 2,55 δολάρια βάζοντας «φωτιά» στα πορτοφόλια των καταναλωτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων οικονομικά πολιτών.