Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Κολομβία: Δολοφονία ασθενών μέσα στο νοσοκομείο

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εν μέσω κλίματος βίας, σύμφωνα με την INDEPAZ (Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη).

Εν μέσω του κύματος βίας που βιώνει η χώρα της Νότιας Αμερικής, δύο ένοπλοι δολοφόνοι μπήκαν την Τρίτη στο νοσοκομείο Σαν Αντρές στο Ναρίνιο της Κολομβίας και δολοφόνησαν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου.

Με ανακοίνωσή του, το νοσοκομείο εξήγησε ότι περίπου στις 23:00 τοπική ώρα την περασμένη Δευτέρα τρεις ενήλικες με τραύματα από σφαίρες εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του.

Ένας από αυτούς ζήτησε να πάρει εξιτήριο, ενώ οι άλλοι δύο, λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών τους, εισήχθησαν στη ΜΕΘ.

Αρκετές ώρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης, ενώ οι τραυματίες λάμβαναν ιατρική περίθαλψη, δύο ένοπλοι μπήκαν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Σαν Αντρές και άνοιξαν πυρ εναντίον των ασθενών, προκαλώντας τον θανάσιμο τραυματισμό τους.

Την στιγμή της επίθεσης δεν υπήρχαν μέλη της οικογένειας ή φίλοι στο θάλαμο , ούτε τραυματίστηκαν άλλοι ασθενείς ή νοσηλευτικό προσωπικό.

Από το κέντρο υγείας κατήγγειλαν το περιστατικό και δήλωσαν ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών. «Λυπούμαστε για τα γεγονότα που συνέβησαν στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και καλούμε την κοινότητα να σεβαστεί την ιατρική αποστολή, ενθυμούμενοι ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο παρέχει στην ιατρική αποστολή ειδική προστασία».

Από πλευράς τους, το Γραφείο του Συνήγορου του Λαού και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) καταδίκασαν επίσης τις ανθρωποκτονίες στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Σαν Αντρές.

Τα τελευταία γεγονότα είναι μέρος ενός τοπίου στο οποίο, υπό την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, έγιναν 261 σφαγές που άφησαν 1.144 νεκρούς ανθρώπους.