Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Η Κούβα καταδικάζει τις δύο δεκαετίες κακοποιήσεων στη φυλακή της παράνομης ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο

Πηγή: Cubainformacion

Canal Caribe.- Ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, κατήγγειλε σήμερα τα 20 χρόνια σκανδαλωδών καταχρήσεων στην παράνομη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο που βρίσκεται στην υπό κατοχή περιοχή από τους μεγαλύτερους από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

"Είναι ήδη 20 τα χρόνια των σκανδαλωδών καταχρήσεων από τους μεγαλύτερους στον κόσμο παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παράνομα κατεχόμενα κουβανικά εδάφη στον κόλπο Γκουαντάναμο ", έγραψε ο Κουβανός πρόεδρος στο κοινωνικό δίκτυο Twitter.


Ο Ντίας Κανέλ, συνόδεψε το tweet του με ένα σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina, το οποίο αναφέρει ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε αυτή τη Δευτέρα τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν στη φυλακή της Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο, μια περιοχή που κατέχουν παράνομα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα.

Σέ ανακοίνωσή τους οι ανεξάρτητοι εισηγητές του διεθνούς οργανισμού ανέφεραν ότι στη φυλακή που βρίσκεται στο χώρο αυτό, διαπράττονται αδυσώπητες και συνεχείς παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Αυτό αποτελεί κηλίδα για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, ανέφερε η δήλωση.

Είκοσι χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων κρατουμένων στην παράνομη βάση των ΗΠΑ στην Κούβα, οι εισηγητές καταδίκασαν τις αυθαίρετες κρατήσεις χωρίς δίκη και τα βασανιστήρια ή την κακομεταχείριση που διαπράχθηκαν σε αυτό το κέντρο.

Για άλλη μια φορά, οι εισηγητές του ΟΗΕ κάλεσαν την Ουάσιγκτον να κλείσει τη φυλακή, να επιστρέψει τους κρατούμενους στα σπίτια τους ή σε ασφαλείς τρίτες χώρες.

Το 2003, υπενθύμισαν, η φυλακή της Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στέγαζε 700 κρατούμενους και δύο δεκαετίες αργότερα, υπάρχουν ακόμη 39 κρατούμενοι, εκ των οποίων μόνο οι εννέα έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα.

Από το 2002 έως το 2021, εννέα κρατούμενοι πέθαναν υπό κράτηση, δύο από φυσικά αίτια και επτά φέρεται να αυτοκτόνησαν. κανένας από αυτούς δεν είχε κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα.