Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο μεγάλος ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ

Foto: hipertextual.com
 Πηγή:  Granma - Órgano oficial del PCC

Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ (Lilies of the Field, 1964), και μετατράπηκε σε   σύμβολο του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα
Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο μεγάλος ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ (Lilies of the Field, 1964) και μετατράπηκε σε σύμβολο του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, περίοδο κατά την οποία έγινε το μεγαλύτερο αστέρι της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο θάνατος του Πουατιέ, ο οποίος ήταν επίσης ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και διπλωμάτης, επιβεβαιώθηκε από τον Κλιντ Γουάτσον, Εκπρόσωπο Τύπου του Πρωθυπουργού στις Μπαχάμες.

Το CNN και το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον θάνατο του θρυλικού ηθοποιού, που γεννήθηκε στο Μαϊάμι το 1927 από γονείς που είχαν καταγωγή από το isla de Cat (Μπαχάμες).

Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, εκτός από το βραβείο Όσκαρ που κέρδισε, ήταν δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, δέκα φορές για τη Χρυσή Σφαίρα, δύο φορές για το βραβείο Emmy, έξι για το Bafta, οκτώ για το Golden Laurel και μία υποψηφιότητα για το βραβείο του Συνδικάτου Ηθοποιών.

Μετά τον θάνατο του Κερκ Ντάγκλας το 2020, ο Σίντνεϊ Πουατιέ ήταν ένας από τους τελευταίους επιζώντες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Εκτός από μια απίστευτα παραγωγική καριέρα ηθοποιού, από το 1997 έως το 2007 υπηρέτησε επίσης ως πρεσβευτής των Μπαχάμων στην Ιαπωνία και υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Disney από το 1995 έως το 2003.

Έπαιξε σε περίπου 50 ταινίες, από τις σημαντικότερες είναι οι Runaways, Porgy and Bess, Paris Blues, Classroom Rebellion, Lilies of the Valley και In the Heat of the Night. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μειώθηκε η δραστηριότητά του, αλλά πολλοί από εμάς θα τον θυμόμαστε για την ερμηνεία του ως Donald Crease στο Sneakers (Los nosgones ή Héroes por azar), που κυκλοφόρησε το 1992 με τους Robert Redford, Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, River. Phoenix και David Strathairn.

Σκηνοθέτησε επίσης εννέα ταινίες, πολλές από τις οποίες κωμωδίες, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το Uptown Saturday Night είναι ίσως η πιο γνωστή. Μετά την επιτυχία του, ο Σίντνεϊ Πουατιέ σκηνοθέτησε δύο ακόμη ταινίες που θεωρούνται τριλογία: Let's do it again και A Piece of the Action, και οι τρεις με τον Bill Cosby.