Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η Κούβα δωρίζει εμβόλια στη Συρία

 Πηγή: | Cubadebate

Η Κούβα δώρισε 240.000 δόσεις εμβολίων Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus στη Συρία αυτή την Παρασκευή, επικυρώνοντας έτσι την ιστορική της θέση να μοιράζεται ό,τι έχει και όχι ό,τι της περισσεύει.

Αυτό επιβεβαίωσαν ο Σύρος πρεσβευτής στην Αβάνα, Idris Mayya, και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων της Κούβας, Ana Teresita González Fraga, κατά τη διάρκεια τελετής στο διεθνές αεροδρόμιο José Martí της πρωτεύουσας. 

Ο Σύριος διπλωμάτης εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του και των συμπατριωτών του προς τις αρχές και τον λαό της Κούβας που, όπως επιβεβαίωσε, «συνεισφέρουν αυτή την αλληλεγγύη παρά τις δυσκολίες που επιδεινώθηκαν από τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για πάνω από έξι δεκαετίες». 

Σημείωσε ότι το έθνος της Καραϊβικής είναι «μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε αξιοπρέπεια και γενναιοδωρία, που πάντα έχει δείξει σε δύσκολες στιγμές ότι βοηθά άλλους λαούς».

Αντίθετα, επεσήμανε, άλλες χώρες μιλούν για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με μέτρα αποκλεισμού κατά της Κούβας, της Συρίας και άλλων εθνών, ακόμη και εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία Covid-19.

Τόνισε επίσης, την υψηλή αξία της βοήθειας του νησιού προς τη Συρία, μια χώρα που δέχεται επίσης επίθεση, και υπενθύμισε ότι στις 28 Δεκεμβρίου το Ισραήλ επιτέθηκε στο λιμάνι της Λατάκια, καταστρέφοντας περισσότερα από 500 κοντέινερ που περιείχαν τρόφιμα και φάρμακα, γεγονός που επιδεινώνει τις δυσκολίες του πληθυσμού της Συρίας.

Από την πλευρά της, η κουβανή αξιωματούχος επεσήμανε ότι αυτή η δωρεά αποτελεί έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας που διατηρεί η Κούβα με τη Συρία και ότι η πανδημία έχει καταδείξει τα τελευταία δύο χρόνια την ανάγκη προώθησης των πολυμερών σχέσεων, της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Υπενθύμισε ότι η ασθένεια προστέθηκε στο δυνάμωμα του αποκλεισμού της Κούβας από την Ουάσιγκτον, με την εφαρμογή 243 νέων μέτρων από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν.

Αλλά την ίδια στιγμή -επεσήμανε- κυβερνήσεις, οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης έχουν προσφέρει την πολύτιμη συνυνεισφορά τους στον κουβανικό λαό για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ενώ, η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του Covid-19 επέτρεψε την ανάρρωση του 99% όλων των μολυσμένων στη χώρα.

Σημείωσε επίσης, ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την κουβανική επιστήμη, τα πρώτα στη Λατινική Αμερική, συνιστούν μια ταπεινή συμβολή στην καταπολέμηση της πανδημίας και θα συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων της νόσου στη Συρία.

Τέλος, η Ana Teresita González Fraga επιβεβαίωσε την πεποίθηση των Κουβανών ότι «η πρακτική της αλληλεγγύης και της διεθνούς συνεργασίας συνιστούν το δρόμο για έναν κόσμο ισότιμο, δίκαιο και βιώσιμο».

(Con información de Prensa Latina)