Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ο Υπουργός Οικονομίας της Κούβας ξεχωρίζει το ρόλο των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία

 Πηγή: Prensa-latina.cu


Ο Υπουργός Οικονομίας της Κούβας, Αλεχάνδρο Χιλ, ξεχώρισε σήμερα (15/2) τον ρόλο της αυτοαπασχολούμενης εργασίας (ιδιωτικός τομέας) στην οικονομική αναζωογόνηση της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η βελτίωση και η επέκταση της αυτοαπασχόλησης (TCP), εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα προσφέρει στην οικονομία μεγαλύτερη ζωτικότητα, διαφοροποίηση και ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο δρόμος. Κερδίζουμε όλοι», είπε στο λογαριασμό του στο Twitter.


Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Mesa Redonda την προηγούμενη Τρίτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των ατομικών συμφερόντων και των συμφερόντων της χώρας, πρέπει να αποβάλουμε εγωισμούς και τον ατομικισμό και υπάρχουν πολλά δείγματα της αξίας των αυτοαπασχολούμενων εργαζόμενων, αυτή είναι η Κούβα, αυτός είναι ο λαός μας».

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε την επέκταση των δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι από 127 σε περισσότερες από 2.000, εκ των οποίων μόνο 124 με ολικούς ή μερικούς περιορισμούς.

Για την επιλογή αυτών, ελήφθη υπόψη η Εθνική Ταξινόμηση Οικονομικών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής και Πληροφόρησης.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, επί του παρόντος υπάρχουν περισσότεροι από 600.000 αυτοαπασχολούμενοι, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 13% της απασχόλησης στο νησί. Από αυτούς 30% είναι νέοι και 35% γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτή την απόφαση ανοίγει ένα σύνολο ευκαιριών και επιλογών απασχόλησης, στην οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει το έθνος.

"Οι δραστηριότητες στον κόσμο κλείνουν, οι εταιρείες χρεοκοπούν και το ποσοστό ανεργίας στη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 10%", δήλωσε ο Χιλ.

Ωστόσο, τόνισε, η εργασία είναι ο πιο αξιοπρεπής τρόπος για να ζήσει ένας Κουβανός και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει αυτή τη συγκυρία, "δεν είναι με το κλείσιμο ή τον περιορισμό, αλλά με το άνοιγμα και τη δημιουργία πιο ευέλικτων δυνατοτήτων υπό αυτήν την έννοια".

Με την εφαρμογή στις αρχές του 2021 του Έργου Τακτοποίησης που προωθήθηκε από την κυβέρνηση, τον Ιανουάριο περισσότερα από 80.000 άτομα αναζήτησαν εργασία και περισσότερα από 40.000 έκαναν συμβάσεις με τον κρατικό τομέα.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μάρτα Ελένα Φεϊτό, ο σκοπός αυτής της διαδικασίας επέκτασης και βελτίωσης είναι η συνέχιση της ανάπτυξης της αυτοαπασχόλησης.