Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Κούβα: Από το ηχητικό στο κυνικό: Η δυσφήμηση ναυαγεί πάλι

του Φρανσίσκο Αρίας Φερνάντεζ

Ένα έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα θα επιτρέψει να μάθουμε πόσο μακριά έφτασαν οι Τραμπ, Πομπέο και Μάρκο Ρούμπιο για να δικαιολογήσουν τεχνητά ένα πισωγύρισμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας.

Μία εσωτερική έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνολογικών Επιχειρήσεων του FBI της 4ης Ιουνίου 2017, που αναφέρθηκε μετά από μήνες από το αμερικανικό πρακτορείο ΑΡ (Associated Press), βεβαίωνε ότι αυτή η οντότητα δεν έχει εντοπίσει καμία απόδειξη των υποτιθέμενων “ηχητικών επιθέσεων” ενάντια στο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών στη Κούβα, μετά από έρευνες μηνών και τεσσσάρων ταξιδιών στην Αβάνα.

Το ρεπορτάζ πρόσθετε ότι: “Τα συμπεράσματα των αμερικανών ερευνητών συμφωνούν με αυτά της Επιτροπής κουβανών Εμπειρογνωμόνων που διεξήγαγε διεξοδική έρευνα για τα φερόμενα περιστατικά, που υποδείχθηκε από την υψηλότερη ηγεσία της Κυβέρνησης”.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από την Κούβα και δημοσιεύθηκε στο Mesa Redonda τον Οκτώβρη του 2017 βεβαίωναν:

Αποδείχθηκε ότι ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την εμφάνιση των φερόμενων ακουστικών επιθέσεων.

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθούν ερευνητικές υποθέσεις σχετικά με την προέλευση αυτών των γεγονότων, που από τη φύση τους είναι εξαιρετικά αισθητηριακά και δεν αφήνουν αποτυπώματα ή ίχνη, πτυχή που υποστηρίχθηκε από τους εκπροσώπους των ειδικευμένων οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών που ταξίδεψαν στην Κούβα.

Ούτε έχουν εντοπιστεί πιθανοί αυτουργοί ούτε άτομα με κίνητρο, πρόθεση ή μέσα για να εκτελέσουν αυτού του είδους τις ενέργειες. Στην εργασία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των κουβανών ερευνητών και στην ενημέρωση που δόθηκε από τους αμερικανούς υπαλλήλους δεν έχει αποδειχθεί η εμφάνιση ύποπτων ατόμων ή μέσων στους τόπους των συμβάντων ή στον περίγυρο τους. 

Η ομάδα κουβανών ιατρών και επιστημόνων μετά την εξειδικευμένη τεχνική ανάλυση των ηχητικών δειγμάτων που παραδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστοποίησε ότι ήταν αδύνατο αυτά να προκαλούν τις επιδράσεις στην υγεία που περιέγραψαν οι διπλωμάτες.

Δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ύπαρξης στη χώρα εξοπλισμού εκπομπής ήχου, όπως αυτού που περιγράφεται από την αμερικανική πλευρά. Δεν έχουν εντοπιστεί προθέσεις, σχέδια ή η είσοδος στο εθνικό έδαφος τέτοιου εξοπλισμού από τα εναέρια ή θαλάσσια σύνορα.

Οι κουβανοί που συμμετείχαν στο πάνελ σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα που κατέληξαν οι αμερικανικές αρχές συμπίπτουν με τα δικά τους, δεδομένου ότι δεν καθορίζουν μια αιτία που ισχυρίζεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση ή επιθετικότητα αυτής της φύσης.

Πρόσχημα για σπάσιμο γεφυρών ή το πρώτο μεγάλο ψέμα

Μετά τις προσβλητικές και ασεβείς δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τον θάνατο του Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο Ρουζ· μετά από μια ομιλία απ' την αρχή ως το τέλος αντικουβανική στο Μαϊάμι· μετά τη δέσμευση με τη μαφία και τους πιο διαβόητους αρχηγούς της στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, και τις άμεσες καυχησιολογίες τους ότι αυτό που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων από την διοίκηση του Μπάρακ Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας υπήρξε “μία κακή συμφωνία”, μετά από την ρητορική που αντιγράφηκε από τον Μάρκο Ρούμπιο και κομπάρσο, εμφανίστηκε στη σκηνή το “ακουστικό Μέιν”, το πρώτο μεγάλο ψέμα ενάντια στη Κούβα, για να εξαπολυθεί η πιο δηλητηριώδης και εχθρική πολιτική κατά της Νήσου.

Με μίσος και χωρίς αποδείξεις, η Ουάσινγκτον πήρε μονομερή μέτρα και απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος των διπλωματών της στη Νήσο, παραλύοντας τη διαδικασία θεωρήσεων εισόδου (visa) στην Αβάνα. Επίσης, απαίτησε την απομάκρυνση 17 κουβανών διπλωματών από τις ΗΠΑ, ενώ σχεδίαζε μία ακρόαση στο Κογκρέσο, οργανωμένη από τον γερουσιαστή της Φλόριδα, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος -αποκάλυψε το ΑΡ - “προσπαθεί να χειραγωγήσει την υπόθεση για να διαλύσει τις πενιχρές προόδους που καταγράφηκαν στις διμερείς σχέσεις”. 

Ο αμερικανός καθηγητής Philip Brenner, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, θεώρησε, εκείνες τις ημέρες, ότι η κυβέρνηση της Νήσου δεν είχε καμία ευθύνη για τα περιστατικά υγείας που αναφέρθηκαν από βορειοαμερικανούς διπλωμάτες, και ότι, αφότου έγινε γνωστή η είδηση, το θέμα μετατράπηκε σε ευκαιρία για τους εκπροσώπους μιας σκληρής γραμμής στις ΗΠΑ, που ενδιαφέρονταν να ανατρέψουν τις σχέσεις. Ο αμερικανός ειδικός πιστεύει ότι όταν ο Μάρκο Ρούμπιο και άλλοι γερουσιαστές γνώριζαν για το “ακουστικό Μέιν”, το εκμεταλλεύτηκαν για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην πολιτική κατά της Κούβας.

Άλλοι έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να είναι μια προκαταρκτική επιχείρηση για την διάλυση της πολιτικής του Ομπάμα, εκδοχή που συμπίπτει απόλυτα με τις αξιώσεις του ακροδεξιού γερουσιαστή, και που οι τσαπατσουλιές, που αποδεικνύεται τώρα από ένα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την απελπισία να εκμεταλλευτούν τον αντίκτυπο αυτών των ψευδών, μεγεθυμένων και παγκοσμιοποιημένων σε λίγα δευτερόλεπτα ειδήσεων για να θυματοποιήσουν τους αμερικανούς διπλωμάτες και να επιτεθούν στη Κούβα, λαμβάνοντας ως πρόσχημα ένα υπερευαίσθητο θέμα, με την έλλειψη ενδοιασμών που χαρακτηρίζει τους πιο στενούς συμβούλους του Τραμπ.

Ναυάγια μιας δυσφήμισης

Αυτή την εβδομάδα, ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών αποκαλύπτει τα λάθη και τις υπερβολές του Τραμπ στη διαχείριση της υποτιθέμενης “ηχητικής επίθεσης” στην Αβάνα, και κατακρίνει το κλείσιμο της Πρεσβείας, θεωρώντας το πολιτική “απάντηση” γεμάτη από κακοδιαχείριση, έλλειψη συντονισμού και μη συμμόρφωση με τις διαδικασίες. 

Το απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ αποφάσισε να μειώσει κατά 60% το προσωπικό του Προξενείου στην Αβάνα και να απενεργοποιήσει, πρακτικά, την λειτουργία της Πρεσβείας, χωρίς να έχει καμία απόδειξη ότι η Κούβα ήταν πίσω από τα μυστηριώδη προβλήματα υγείας που επηρέασαν τους υπαλλήλους της. 

“Ο μηχανισμός της αιτίας των τραυματισμών είναι για την ώρα άγνωστος. Δεν γνωρίζουμε την αιτία αυτών των περιστατικών, πότε πραγματικά ξεκίνησαν, ή ποιος το έκανε”, σημειώνει η εσωτερική έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, που συντάχθηκε το 2018, μετά από εργασίες τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με το έρθρο που δημοσιεύθηκε αυτή τη Πέμπτη στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς.

Το έγγραφο αμφισβητεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επειδή δεν διόρισε “ένα ανώτερο αξιωματούχο ως γενικό υπεύθυνο” της έρευνας, και, επιπλέον, ασκεί κριτική για “την υπερβολική μυστικότητα” της CIA επειδή δεν μοιράστηκε πληροφορίες με το Υπουργείο Εξετερικών, γεγονός που “καθυστέρησε” το συντονισμό μιας “ενδεδειγμένης απάντησης”. Βεβαιώνει ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν ανεπαρκής, αφού “χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη ανώτερης ηγεσίας, αναποτελεσματικότητα στις επικοινωνίες και συστηματική αποδιοργάνωση”.

“Η απόφαση μείωσης του προσωπικού στην Αβάνα δεν φαίνεται να ακολουθεί τις τυπικές διαδικασίες του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν προηγήθηκε ούτε ακολούθησε επίσημη ανάλυση των κινδύνων και του οφέλους της συνεχιζόμενης φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα”, σημειώνει σχετικά η έκθεση.

Η ισπανική εφημερίδα σχολιάζει ότι “με τον τρόπο λειτουργίας του Ντόναλντ Τραμπ για να στριμώξει την Κούβα και να τελειώσει με την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα συνεχίζει να της ρίχνει λάσπη, μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κριτική που δέχθηκε επειδή συμπεριέλαβε τη Νήσο στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν τη τρομοκρατία, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο”.

Ενώ η αντικουβανική μαφία στις ΗΠΑ δεν παραιτείται από την υστερική εμμονή για να σπείρει εμπόδια προς όλες τις κατευθύνσεις για να υπονομεύσει τον δρόμο των ομαλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, και κατασκευάζει νέες προκλήσεις και προσχήματα, από τον μηχανισμό ανατροπής και γενοκτονίας, αναζητώντας μεγαλύτερη σκλήρυνση του αποκλεισμού, οι αλήθειες επιπλέουν και πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ζητούν από τη διοίκηση Μπάιντεν να πάρει άμεσα μέτρα για να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, 56 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ομάδων δικηγόρων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικές και ακαδημαϊκές οργανώσεις και ομάδες επιχειρηματιών, έστειλαν επιστολή στη διοίκηση Μπάιντεν – Χάρις, προτρέποντας την να λάβει άμεσα μέτρα για να εκπληρώσει μία υπόσχεση της καμπάνιας για αντιστροφή των αποτυχημένων πολιτικών του Τραμπ, που συνεχίζουν να προκαλούν βλάβες στους κουβανούς και τις οικογένειες τους.

Πρόσφατα η Ινές Πολ, ανταποκρίτρια της υπηρεσίας του γερμανικού ραδιοφώνου Deutsche Welle, στην Ουάσινγκτον, παρούσα στην ομιλία του Τραμπ κατά την οποία υποκίνησε την εξέγερση και την επίθεση στο Καπιτώλιο, στοχαζόταν τη διάσταση και τον αντίκτυπο του ψέματος στα τέσσερα χρόνια της απερχόμενης διοίκησης. Και βεβαίωσε κατηγορηματικά: “Όχι, τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν ήταν ολίσθημα, ούτε ατύχημα. Ήταν η αναπόφευκτη συνέπεια μιας τετράχρονης προεδρίας που βασίστηκε στον θυμό παρά στην αλήθεια, και που κατάφερε να μετατρέψει τις πολιτικές θέσεις των οπαδών της σε μίσος κατά του άλλου”. 

Στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοίμασε με ψέματα και εντάσεις το έδαφος για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η πολιτική του ενάντια στη Κούβα, δηλητηριασμένη επίσης από κακές συμβουλές και συμβούλους, είχε την ίδια τύχη.

Εχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ρονδρίγκεζ Παρίγια, ήταν σαφής σε ένα μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα: “Μια σοβαρή αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τα υποτιθέμενα περιστατικάυγείας αμερικανών διπλωματών θα επιτρέψει να μάθουμε πόσο μακριά εφτασαν οι Τραμπ, Πομπέο και Μάρκο Ρούμπιο για να δικαιολογήσουν τεχνητά ένα πισωγύρισμα στις διμερείς σχέσεις”.

Και συμπλήρωνε: “Κάποια μέρα θα είναι δυνατό να διευκρινιστεί τι συνέβη και τι δεν συνέβη. Η Κούβα επαναλαμβάνει την προθυμία συνεργασίας με αποτελεσματικό τρόπο, τόσο πολιτικής όσο και επιστημονικής για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα”.

Μετάφραση: Ντίνα Κακλαμανάκη