Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εγκαινιάζει την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού κατά του covid-19

 Πηγή: Telesurtv.net

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εγκαινίασε την Πέμπτη την έναρξη του πρώτου σταδίου της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Μαδούρο, μέσω δημοσίευσης στο Twitter, δήλωσε σχετικά: "Είναι μια ιστορική μέρα! Σήμερα, στις 18 Φλεβάρη, ξεκινάμε το πρώτο στάδιο της ανοσοποίησης με το Sputnik V", φαρμακευτικό προϊόν το οποίο έφτασε να χαρακτηριστεί ως το ασφαλέστερο εμβόλιο στον κόσμο".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέτρεψε "όλο το υγειονομικό προσωπικό, τις ιατρικές αποστολές, κοινωνικούς λειτουργούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και αρχές να εμβολιαστούν" στο ίδιο μήνυμα, αναφερόμενος στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Το εμβόλιο του κέντρου Γκαμαλέγια θα γίνει σε αυτό το πρώτο στάδιο σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, μέλη υπηρεσιών ασφαλείας, δημόσιους υπαλλήλους και βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, διευκρίνισε ο πρόεδρος.

Ο αρχηγός του κράτους από το μέγαρο Μιραφλόρες, έδρα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, επανέλαβε την προηγούμενη ημέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι μέχρι στιγμής το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι το μόνο εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για χρήση στο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Το προηγούμενο Σάββατο έφτασε στη Βενεζουέλα μια πρώτη παρτίδα με 100.000 δόσεις του προϊόντος του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια , στη Μόσχα, με το οποίο είναι δυνατόν να καλυφθούν γύρω στα 50.000 άτομα, δεδομένου ότι είναι ένα εμβόλιο που πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις.

Το Καράκας και η Μόσχα υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβρη συμφωνία για την απόκτηση 10 εκατομμυρίων δόσεων Sputnik V, το οποίο αδειοδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2020 στη Ρωσία και του οποίου τα αποτελέσματα στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών πανηγυρίστηκαν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Βενεζουέλα εργάζεται σε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη δημιουργία ενός ταμείου έως 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την επίτευξη μεγαλύτερης πρόσβασης στα εμβόλια, από την απελευθέρωση οικονομικών πόρων που έχουν δεσμευτεί από τη χώρα στο εξωτερικό.