Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

O OHE επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις στο λαό της Βενεζουέλας του αποκλεισμού των ΗΠΑ

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Πάνω από 194 δις. δολάρια απώλεσε η χώρα μετά τις κυρώσεις, οι οποίες είχαν την υποστήριξη της προηγούμενης Εθνικής Συνέλευσης. Οι τιμωρητικές ενέργειες που εφάρμοσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την ανάπτυξη της Βενεζουέλας λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που προκλήθηκαν στην οικονομία της, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια πτώση του εισοδήματος σε συνάλλαγμα κατά 99%. 


Ο αρνητικός αντίκτυπος των εξαναγκαστικών και μονομερών μέτρων των Ηνωμένων Πολιτειών στον λαό της Βενεζουέλας κυριάρχησε στη ειδησεογραφία της περασμένης εβδομάδας. Μετά την πολυήμερη επίσκεψη στη χώρα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αλένα Ντούχαν, επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικές οικονομικής ασφυξίας τονίζουν το σκηνικό της κρίσης και των εσωτερικών εντάσεων, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία, τη μετανάστευση, τον χωρισμό οικογενειών και όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. 

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας, η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ προέτρεψε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την άρση όλων των κυρώσεων κατά του δημόσιου τομέα της Βενεζουέλας και να μην επιβάλει αποκλεισμούς σε αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής. 

Η Ντουχάν ανέφερε ότι οι τιμωρητικές ενέργειες που εφάρμοσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν την ανάπτυξη της Βενεζουέλας λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που προκλήθηκαν στην οικονομία της, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια την πτώση του εισοδήματος σε συνάλλαγμα κατά 99%.

Παράλληλα με την επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ, εκπρόσωποι του Λατινικού Αμερικάνικου Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κοινωνική Ανάπτυξη (FUNDALATIN) και της Ένωσης Πολιτών Βενεζουέλας (SURES), παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη στην Εθνοσυνέλευση τον αρνητικό αντίκτυπο του αποκλεισμού. 

Ο Πασκουαλίνα Κούρσιο, σύμβουλος του FUNDALATIN, ανέφερε ότι πάνω από 194 δις. δολάρια απώλεσε η χώρα μετά τις κυρώσεις, οι οποίες είχαν την υποστήριξη της προηγούμενης Εθνικής Συνέλευσης. 

Από την πλευρά της, η Λουκρέσια Ερνάντες, διευθύντρια της SURES, επεσήμανε ότι αυτές οι κυρώσεις παραβίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Βενεζουελάνων και ζητούσαν την επιβολή αστικών, ποινικών και διοικητικών ποινών στους υπεύθυνους. 

Την παραμονή των δηλώσεων της εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επεσήμανε τον αντίκτυπο που προκαλείται στη χώρα από τις ενέργειες οικονομικής ασφυξίας που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του, δηλώνοντας ότι "Η εισηγήτρια του ΟΗΕ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσουν και να άρουν τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, επειδή έχουν προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση ενάντια στο λαό" 

Ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βολιβίας έχει προβεί σε επανειλημμένες καταγγελίες για τον σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή που δημιουργήθηκε από τη συστηματική υιοθέτηση της πολιτικής αποκλεισμού.

Πηγή: TeleSUR