Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Η Κούβα εκφράζει την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη που ανέλαβε την προεδρεία της ομάδας χωρών “G77+ Κίνα”

Πηγή: prensa-latina.cu

H Παλαιστίνη μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Κούβας κατά την προεδρία της στην Ομάδα των 77 (G77+Κίνα), ενός μπλοκ χωρών που αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές προκλήσεις σε θέματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε η Άννα Σίλβια Ροντρίγκες, μόνιμη αντιπρόσωπος της Κούβας στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι με αυτή την ηγεσία, η ομάδα θα διεκδικήσει εκ νέου τον ακτιβισμό και τον  εξέχοντα ρόλο της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος. 

Σε ένα δελτίου τύπου που εξέδωσε, η κουβανική αποστολή στον ΟΗΕ αναγνώριζει επίσης τα αναφαίρετα δικαιώματα αυτού του αραβικού λαού. 


Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπό την παλαιστινιακή προεδρία, η G77+Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει το ρόλο της στην προώθηση και την υπεράσπιση των συμφερόντων των χωρών του Νότου, τόνισε την κουβανή πρέσβειρα. 

Υπενθύμισε επίσης, ότι η ιστορία της ομάδας είναι συνυφασμένη με τον ΟΗΕ, αφού από την ίδρυσή της στις 15 Ιουνίου 1964, η G77+Κίνα υποστηρίζει αξίες όπως η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συνεργασία. 

Αυτές οι αρχές έχουν σήμερα αναμφισβήτητη ισχύ, δήλωσε η διπλωμάτης, όπως επίσης και ο ρόλος του μπλοκ στα Ηνωμένα Έθνη που  είναι επίσης αναμφισβήτητος. 

Η Ροντρίγκες αναφέρθηκε επίσης, στις πολύπλοκες διαδικασίες που αντιμετωπίζει το μπλοκ το 2019, μεταξύ των οποίων, η παρακολούθηση της εφαρμογής και της τήρησης των δεσμεύσεων της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα και της συμφωνίας του Παρισιού. 

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ είναι η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη, οι διαπραγματεύσεις για τη συνεργασία Νότου-Νότου, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη διαδικασία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολυμερείς σχέσεις και τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η εκπρόσωπος της Κούβας αναγνώρισε τον ρόλο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στη G77+Κίνα το περασμένο έτος, επισημαίνοντας τον επαγγελματισμό, την αυστηρότητα, την διαφάνεια και τις αποδεδειγμένες διπλωματικές ικανότητες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτά που επιτεύχθηκαν το 2018. 

Η G77+Κίνα, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο τρίτα των κρατών μελών του ΟΗΕ, σημείωσε η Ροντρίγκες, τονίζοντας ότι: “Μέσα στην ποικιλομορφία μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δύναμη που αντιπροσωπεύουμε, αφού μας ενώνουν πολλαπλά συμφέροντα και κοινές αρχές”. 

Στις 15 Ιανουαρίου αυτού του έτους, η Παλαιστίνη ανέλαβε την προεδρία αυτής της ομάδας, μια ηγεσία που θα είναι ιστορική, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.