Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τους 85 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη στο Μεξικό

Πηγή: Telesurtv.net

Ο αριθμός των νεκρών από έκρηξη σε παράνομη μεταφορά βενζίνης στο Τλαουελιπάν, στη μεξικανική πολιτεία Ιδάλγο, αυξήθηκε σε 85 άτομα.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Μεξικανός Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) επιβεβαίωσε τον νέο αριθμό των θυμάτων κατά την έκρηξη.

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε αυτή την τεράστια τραγωδία».



O AMLO επανέλαβε ότι η έρευνα για την έκρηξη θα συνεχιστεί μέχρι «να αποδοθούν ευθύνες» και θα βρει τους ενόχους του συμβάντος, μιας από τις πιο θανατηφόρες τραγωδίες στο Μεξικό εδώ και δεκαετίες.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας του Μεξικού, Χόρχε Αλκόσερ, δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευθέντων αυξήθηκε από 66 σε 58, γιατί στις τελευταίες ώρες, εκτός των έξι νεκρών, δόθηκαν δύο εξιτήρια λόγω βελτίωσης υγείας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του κράτους του Ιδάλγο, Ομάρ Φαγιάντ, τόνισε τη μεγάλη "διάσταση" της τραγωδίας και πρόσφερε χείρα βοηθείας στους συγγενείς, διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβουν οικονομική βοήθεια για την κηδεία και η έρευνα θα συνεχιστεί.

Ο Φαγιάντ αναγνώρισε ότι υπάρχει «μακρύς δρόμος μπροστά και μπορεί να περάσουν ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή μήνες για την ταύτιση των σορών». Ο κυβερνήτης δεν απέκλεισε τη προσφυγή σε ξένους οργανισμούς για να εξεταστούν οι σοροί.

Την Παρασκευή το απόγευμα, μια ομάδα κατοίκων του δήμου Τλαουελιπάν, στην κεντρική πολιτεία Ιδάλγο, τρύπησε έναν αγωγό βενζίνης και άρχισε να υποκλέπτει καύσιμα.

Μετά από περίπου δύο ώρες σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 80 ατόμων και άφησε τουλάχιστον 58 τραυματίες που εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Η έκρηξη του αγωγού βενζίνης έλαβε χώρα μεσούσης της μάχης που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος του Μεξικού κατά της κλοπής καυσίμων μέσω των αγωγών της κρατικής εταιρείας Pemex, η οποία προκαλεί ζημιές εκατομμυρίων στην εταιρεία.