Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Οι Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας εξουδετέρωσαν επίθεση σε στρατιωτική βάση

Πηγή: Telesurtv.net

Οι Μπολιβαριανές Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας (FANB) εξουδετέρωσαν τη Δευτέρα επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στη διοίκηση της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς (GNB) στο Πετάρε, δήμος Σούκρε, της πρωτεύουσας Καράκας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η κατάσταση ανωμαλίας σημειώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Γενάρη, περίπου στις 2:50 (τοπική ώρα). «Μία μικρή ομάδα επιτιθεμένων που υπάγονταν στην διοίκηση της Ζώνης 43 της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, προδίδοντας τον όρκο της πίστης στην πατρίδα και τους θεσμούς της, συνέλαβε τον λοχαγό Χέρσον Σότο Μαρτίνες, διοικητή του σταθμού αστυνομικού συντονισμού Μαρακάο».


Από τη θέση αυτή, οι επιτιθέμενοι «διέφυγαν με δύο στρατιωτικά οχήματα και έπειτα επιτέθηκαν στην έδρα του αποσπάσματος αστικής ασφάλειας που βρίσκεται στο Πετάρε, δήμος Σούκρε, αφαιρώντας από εκεί μια παρτίδα πολεμικών όπλων και απαγάγοντας υπό απειλή θανάτου, δύο αξιωματικούς και δύο εθνοφρουρούς του προαναφερθέντος αποσπάσματος».

Αναφέρει επίσης ότι οι δράστες παραδόθηκαν και συνελήφθησαν στην έδρα της ειδικής μονάδας ασφαλείας Βαράιρα Ρεπάνο, στην Κοτίσα, στο δήμο Λιμπερταδόρ, που υπάγεται επίσης στην Εθνική Μπολιβαριανή Φρουρά, όπου κατευθύνονταν.

Το Υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης επιτεύχθηκε η ανάκτηση των κλεμμένων όπλων. Επιπλέον, οι κρατούμενοι «παρέχουν πληροφορίες που ενδιαφέρουν τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας και το σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης».

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι όλες οι συνέπειες του νόμου θα επιβληθούν στους δράστες.

Οι Μπολιβιανές Ένοπλες Δυνάμεις καταδίκασαν κατηγορηματικά αυτού του είδους τις ενέργειες, «οι οποίες σίγουρα υποκινούνται από σκοτεινά συμφέροντα της ακροδεξιάς και αντίκεινται στους βασικούς κανόνες της στρατιωτικής πειθαρχίας, της τιμής και των παραδόσεων του θεσμού μας
».

Υπό αυτή την έννοια, οι FANB διαβεβαίωσαν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας «ότι όλες οι λειτουργικές τους μονάδες, οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν υπό πλήρη και απόλυτη κανονικότητα
». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC), Ντιοσντάνο Καμπέγιο, καταδίκασε την επιδρομή στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και είπε ότι η πρόθεση ήταν να προκληθεί βία και αναταραχή στον πληθυσμό.