Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ξεκινά στην Κούβα διεθνές φόρουμ για τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας

Πηγή: Telesurtv.net

Εκπρόσωποι πρακτορείων τύπου, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες της επικοινωνίας και διανοούμενοι από διάφορες χώρες του κόσμου, θα συναντηθούν στην Αβάνα από τη Δευτέρα (21/1) στο διεθνές φόρουμ δημοσιογραφίας όπου θα γίνει συζήτηση για τις προκλήσεις του επαγγέλματος στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η διοργάνωση θα αποτίσει φόρο τιμής στην 60η επέτειο της Επιχείρησης Αλήθεια, μια ιστορική συνάντηση στην Αβάνα περίπου 400 δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, το Γενάρη του 1959, για να γνωρίσουν την πραγματικότητα της νέας κοινωνικοπολιτικής διαδικασίας που βιωνόταν στην Κούβα.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα περιλαμβάνει ομιλίες σχετικές με τις προκλήσεις της δημοσιογραφίας στον 21ο αιώνα, τον πόλεμο της πληροφορίας στην εποχή των ψεύτικων ειδήσεων (fake news) και το ψέμα, την αριστερά και το φάσμα των μέσων ενημέρωσης.

Οι παριστάμενοι στο φόρουμ θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μορφή του αργεντινού δημοσιογράφου Χορχε Ρικάρντο Μασέτι (1929-1964), ιδρυτή του Λατινοαμερικανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Prensa Latina, που θα γιορτάσει επίσης την 60η επέτειό του στις 16 Ιουνίου 2019.

Για τη δεύτερη μέρα της εργασίας προγραμματίζεται η ανάλυση των κινδύνων της λατινοαμερικανικής δημοσιογραφίας και της πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Το φόρουμ θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Κούβα, τη Χιλή, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Περού, το Πουέρτο Ρίκο, την Ουρουγουάη, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων.