Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κολομβία: Στο νοσοκομείο ο ηγέτης των FARC-EP Χεσούς Σάντριτς, μετά από απεργία πείνας

Foto: El Espectador
Ο Σάντριτς προσχώρησε στις 26 Ιουνίου στην απεργία πείνας των κρατούμενων ανταρτών των FARC-EP.

O Κομαντάντε και μέλος του Γενικού Επιτελείου των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) “Χεσούς Σάντριτς”, εισήχθη την Παρασκευή στο νοσοκομείο μετά από 18 ημέρες απεργίας πείνας απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου της αμνηστίας για τους κρατούμενους του αντάρτικου σχηματισμού.

“Στις 14 Ιουλίου, στις 2 τοπική ώρα, εισήχθη στην υπηρεσία έκτακτων περιστατικών, ο κ. Σεούσις Παουσίας Χερνάντες, με συμπτώματα υπογλυκαιμίας, που αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από το νοσοκομείο μας”, δήλωσε ένας γιατρός της κλινικής Σάγιο. Την ανακοίνωση διάβασε στα μέσα ενημέρωσης ο Πάμπλο Κατατούμπο, μέλος της Γραμματείας των FARC-EP. O Σάντριτς εντάχθηκε στις 26 Ιουνίου στην απεργία πείνας που πραγματοποιούν πάνω από 1.400 κρατούμενοι των FARC-EP, ζητώντας την εφαρμογή των ωφελημάτων του νόμου της αμνηστίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο Πάμπλο Κατατούμπο επανέλαβε ότι “υπάρχουν 1.300 κρατούμενοι των FARC-EP στη φυλακή που βρίσκονται σε απεργία πείνας, γι αυτό – είπε – είναι καιρός το κολομβιάνικο Κράτος να πάρει μέτρα, ο πρόεδρος (Χουάν Μανουέλ Σάντος) να πάρει μέτρα άμεσα, δεν μπορεί να συνεχιστεί να επιτρέπουμε η αμέλεια κάποιων δικαστών, να προκαλούν λυπηρά γεγονότα, όπως αυτό”.

“Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εκπληρώσει την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε”, δήλωσε ο Κατατούμπο, καλώντας τους δικαστές να “υλοποιήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί”. 

Ο Σάντριτς είχε δηλώσει στις 26 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας, ότι η απεργία θα κρατήσει “μέχρι το Κράτος να εκπληρώσει την δέσμευσή του να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μελών των FARC-EP”.

Σημείωσε επίσης ότι έξι μήνες μετά την υπογραφή της Αμνηστίας, μόνο 832 από τους 3.400 κρατούμενους των FARC-EP έχουν επωφεληθεί.

Τέλος, ο ηγέτης των FARC-EP κατηγόρησε δικαστές και εισαγγελείς ότι δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά και αρνούνται τα οφέλη του νόμου της Αμνηστίας στα μέλη του αντάρτικου που τους το ζητούν.

* Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, ύστερα από αίτημα της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει την Δευτέρα ένα Διάταγμα για την απελευθέρωση 1.000 μελών των FARC-EP.