Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο Ραούλ Κάστρο επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του προς τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία


Πηγή: Prensa Latina

Ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επανέλαβε την προηγούμενη Παρασκευή την αλληλεγγύη προς το λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς και προς τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απέναντι στις προσπάθειες να τον εξοντώσουν πολιτικά.

Στην ομιλία του στους παριστάμενους βουλευτές στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κούβας κάλεσε να σταματήσει η επιλεκτική χειραγώγηση κατά της Βενεζουέλας εκ μέρους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και του γενικού γραμματέα του, Λουίς Αλμάγκρο.


«Πρέπει να γίνει σεβαστό το νόμιμο δικαίωμα της Βενεζουέλας να επιλύει τα εσωτερικά της προβλήματα χωρίς ξένη παρέμβαση», υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους στους κουβανούς βουλευτές.

Ανέφερε ακόμα ότι η επιθετικότητα και η πραξικοπηματική βία που ασκείται από την αντιπολίτευση στον βενεζουελάνο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, ζημιώνει ολόκληρη τη Δική μας Αμερική και ωφελεί μόνο τα συμφέροντα αυτών που επιχειρούν να τη διαιρέσουν.

Σε αυτή την αντιπολίτευση της επιτρέπεται να προακλέσει μια σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, προειδοποίησε ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ξεχώρισε την πολιτικοστρατιωτική ενότητα που ισχύει σ’ αυτή τη χώρα.

Προειδοποίησε ακόμα ότι αυτοί που προσπαθούν να ανατρέψουν με τρόπους αντισυνταγματικούς, βίαιους και πραξικοπηματικούς την διαδικασία που ξεκίνησε ο μπολιβαριανός ηγέτης Ούγκο Τσάβες το 1998 θα αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στην ιστορία.

Σχετικά με την πολιτική κρίση στη Βραζιλία, ο κουβανός πρόεδρος κατήγγειλε την πολιτική δίωξη κατά του Λούλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε εννιάμιση χρόνια για υποτιθέμενη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Ανέφερε πάνω σ’ αυτό ότι πρόκειται για μια απόπειρα να εμποδίσει την υποψηφιότητα του πρώην μεταλλουργού ηγέτη στις εκλογές του Οκτώβρη του 2018.

«Η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ – η οποία παύθηκε από το αξίωμα μετά από μια διαδικασία αποπομπής – ο Λούλα, το Κόμμα των Εργατών και ο βραζιλιάνικος λαός θα έχουν πάντα την Κούβα δίπλα τους».

Η συνέλευση της ολομέλειας της Ένατης Τακτικής Περιόδου της Όγδοης Νομοθετικής του κουβανικού κοινοβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Μέγαρο της πρωτεύουσας.