Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Στη Νικαράγουα η 23η συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο


Πολιτικές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα της αριστεράς από 33 χώρες δίνουν ραντεβού στη Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουα, από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί η 23η Συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο κατά την οποία θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την κρίση του καπιταλισμού και τις επιπτώσεις του στην πολιτική και την κοινωνία, όπως μετέδωσε το Telesur.  

Η συνάντηση αυτών των οργανώσεων πραγματοποιείται από το 1990 με στόχο να συζητήσουν προς όφελος των λαών και με αυτήν την ευκαιρία θα συζητήσουν θέματα όπως η διαφθορά, η αποδιάρθρωση των κρατικών δομών και η λειτουργία της οικονομίας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. 


Επιπλέον, θα προσεγγιστεί το ζήτημα των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, με βάση τη θέση ότι αυτή αποτελεί επαναστατική τάξη.

Εν τω μεταξύ στην Νικαράγουα γίνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 38ης επετείου της Σαντινιστικής Επανάστασης που οδήγησε στην πτώση της δικτατορίας του Αναστάσιο Σομόζα.

Αυτή είναι η όγδοη φορά που το Φόρουμ του Σάο Πάολο δίνει ραντεβού στην Κεντρική Αμερική και η τέταρτη στη Νικαράγουα, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, υπό την ηγεσία του Ντανιέλ Ορτέγκα.

Μετά την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, το Φόρουμ του Σάο Πάολο εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει αυτή την ενέργεια ως “επίθεση στη δημοκρατία και το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα”. 

“Πρόκειται για ένα αυθαίρετο και παράνομο μέτρο” – αναφέρει η ανακοίνωση – που καταγγέλλει επίσης ότι οι καταδίκη του Λούλα βασίζεται σε κατηγορίες δεδηλωμένων εγκληματιών χωρίς την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων”.