Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η Βενεζουέλα θα αναθεωρήσει σε βάθος τις σχέσεις με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ


Καράκας, 18 Ιουλίου. AVN. Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Σαμουέλ Μονκάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναθεωρήσει σε βάθος τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η βορειοαμερικανική χώρα απείλησε να επιβάλει «ισχυρές και άμεσες» οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη χώρα αν προχωρήσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση, της οποίας οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουλίου.

«Σύμφωνα με οδηγία του Προέδρου Μαδούρο θα αναθεωρήσουμε σε βάθος τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μας ταπεινώνουν ξένες χώρες» σημείωσε από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Καράκας, αφού διάβασε μία ανακοίνωση στην οποία η Βενεζουέλα απορρίπτει την παρέμβαση του Λευκού Οίκου.Ο Μονκάδα υπογράμμισε ότι αυτή η απειλή αποτελεί «μία μαύρη μέρα στις σχέσεις» μεταξύ όχι μόνο των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, αλλά και με τη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, κατηγόρησε την Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη ενός ακόμη σταδίου οικονομικών και μονoμερών κυρώσεων ενάντια στη χώρα.

«Η Κυβέρνηση Τραμπ υπερβαίνει το διεθνές δίκαιο εξ ολοκλήρου και πράττει μονομερώς ενάντια στη φωνή ενός λαού που συμμετείχε μαζικά στην εκλογική δοκιμασία. Αυτό είναι δείγμα της απόλυτης μεροληψίας της με κύκλους της βίαιης βενεζουελάνικης δεξιάς» δήλωσε, και παράλληλα κάλεσε τον λαό και τους Βενεζουελάνους διπλωμάτες ανά τον κόσμο να ενωθούν στην υπεράσπιση της πατρίδας.

Λεπτά πριν από αυτές τις δηλώσεις, ο Μονκάδα διάβασε την ανακοίνωση στην οποία η βενεζουελάνικη Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ, με την απειλή να επιβάλουν κυρώσεις, δείχνουν προκλητικά «την απόλυτή τους μεροληψία με βίαιους και ακραίους κύκλους της βενεζουελάνικης πολιτικής, οι οποίοι υποστηρίζουν την χρήση της τρομοκρατίας για τη ρήξη μίας λαϊκής και δημοκρατικής Κυβέρνησης».«Η ηθική μικρότητα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης παρέσυρε τον πρόεδρο Τραμπ να επιτίθεται ανοιχτά ενάντια μίας λατινοαμερικάνικης χώρας. Δεν ξέρουμε ποιος μπόρεσε να συντάξει, πόσο μάλλον να επιτρέψει, μια ανακοίνωση με τόση εννοιολογική και ηθική πενία», λέει το κείμενο.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το «λεπτό δημοκρατικό πέπλο της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης έπεσε» και αποκάλυψε επίσης «τη θηριώδη παρεμβατική δύναμη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία ήταν πίσω από τη βία που υποφέρει ο λαός της Βενεζουέλας τους τελευταίους τέσσερις μήνες».

Γι’ αυτό έκανε έκκληση στους λαούς της περιοχής και του κόσμου «να καταλάβουν το μέγεθος της βάναυσης απειλής που περιέχει η αυτοκρατορική ανακοίνωση και να υπερασπιστούν την κυριαρχία, την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία».

Η εθνική Κυβέρνηση επανέλαβε ότι η προκήρυξη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης προβλέπεται από το Σύνταγμα και αφορά μόνο τον λαό της Βενεζουέλας.