Τρίτη 11 Απριλίου 2017

16o Πολιτικό Συμβούλιο ALBA-TCP: Επιδιώκοντας την περιφερειακή ειρήνη

Mε την συμμετοχή του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδουρο, που έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που απαρτίζουν την ALBA-TCP.

Το 15ο Πολιτικό Συμβούλιο της Συμμαχίας των Λαών της Δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP) συνήλθε τη Δευτέρα για να επιβεβαιώσει την δέσμευση του μπλοκ στην ειρήνη και στην ενότητα της περιοχής.
Το παρών έδωσαν στην Αβάνα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών και μαζί τους ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί.


Η συνάντηση αυτή θα πρέπει να επικυρώσει την Τελική Διακήρυξη της 14ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ALBA-TCP που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το εν λόγω ντοκουμέντο, που υπογράφεται από τις χώρες μέλη του μπλοκ, καλεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και να αντιμετωπίσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της συνεργασίας, της συμπληρωματικότητας και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πνεύμα ο Γενικός Γραμματέας της ALBA-TCP Νταβίντ Κοχεουάνκα, κάλεσε να εργαστούν προς το συμφέρον των χωρών του μπλοκ και όλου του κόσμου.

“Έχουμε την πρόθεση να προβάλουμε κάποια μηνύματα, να είμαστε η μικρή μηχανή που θα δώσει ώθηση στη μεγάλη μηχανή, την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο Κοχευάνκα, κατά την άφιξή του στην Αβάνα, στην οποία βρέθηκε επίσης ως ειδικός καλεσμένος, ο υπουργός Εξωτερικών του Σαλβαδόρ
Ούγκο Μαρτίνες.

Ο Βολιβιάνος διπλωμάτης που από τον Μάρτιο ορίστηκε γενικός γραμματέας του οργανισμού, δήλωσε επίσης “θα εργαστούμε όχι μόνο για το συμφέρον των χωρών της ALBA-TCP, αλλά θα είμαστε στην υπηρεσία των εθνών όλου του κόσμου”.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης την περίπτωση της Βενεζουέλας, που απειλείται με την εφαρμογή του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), την οικονομική κρίση και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν το Περού και την Κολομβία.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ALBA-TCP αποτελούν οι υπουργοί Εξωτερικών της κάθε χώρας μέλους και λειτουργεί συμβουλευτικά στο Συμβούλιο των Προέδρων σε θέματα πολιτικής στρατηγικής και παρουσιάζει και συζητά προτάσεις σε δέματα διεθνούς πολιτικής.


Η ALBA-TCP ιδρύθηκε στην Αβάνα στις 14 Δεκέμβρη 2004, στη βάση των ιδεών της συμπληρωματικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ως εναλλακτική στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τις χώρες της Αμερικής (FTAA) που προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο μπλοκ συμμετείχαν αρχικά η Κούβα και η Βενεζουέλα και κατά την τελευταία δεκαετία εντάχθηκαν σε αυτό, η Αντίγουα & Μπαρμπούντα, η Βολιβία, η Ντομινίκα, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα, η Σάντα Λουσία, ο Σάν Βισέντε & Γραναδίνας, ο Σαν Κριστόμπαλ & Νιέβες και η Γρενάδα.