Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Aπαραίτητη η υποστήριξη της Ρωσίας στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής στην Κούβα

Πηγή: Sputnik Mundo

Η 22η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας-Κούβας πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της νήσου, Ρικάρντο Καμπρίσας Ρουίς, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ευρασιατικής χώρας, Ντιμίτρι Τσερνιτσένκοo. Οι συζητήσεις στη συνάντηση επικεντρώθηκαν στην οικονομική, εμπορική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αβάνα, ο Καμπρίσας χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική, βασισμένη σε μια ειλικρινή, άμεση και διαφανή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ευαίσθητη  τρέχουσα κατάσταση στο νησί, η οποία χαρακτηρίζεται από το δύσκολο οικονομικό σκηνικό, τα αίτια του οποίου συζητήθηκαν δεόντως μεταξύ των μερών.

Ανέφερε την ύπαρξη εμποδίων στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης έως το 2030, του Μακροοικονομικού Σχεδίου Σταθεροποίησης και του Προγράμματος Διόρθωσης των Στρεβλώσεων και Επανεκκίνηση της Οικονομίας, γι' αυτό και τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η στήριξη στρατηγικών εταίρων και συμμάχων, όπως η Ρωσία, με τις εταιρείες και τους θεσμούς της»

Ο αξιωματούχος του νησιού επανέλαβε ότι αυτό είναι το κατάλληλο σενάριο για την από κοινού εξέταση προτάσεων και ότι οι δυνατότητες των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Αβάνας «δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως». Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι «κάθε δράση που αναλαμβάνουμε με μια πιο ενεργή ενοποιητική προσέγγιση (...) θα συμβάλει στην ενίσχυση και διαφοροποίηση των σχέσεων (...) ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά του, ο Τσερνισένκο, ο οποίος έφτασε στο Σαντιάγο ντε Κούβα στις 2 Απριλίου, δήλωσε ότι η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ στη Ρωσία «θα δώσει ισχυρή ώθηση στους ιστορικούς δεσμούς της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των αντίστοιχων χωρών μας» και αναφέρθηκε στο κρατικό δάνειο που χορηγήθηκε στο νησί.

Ως αποτέλεσμα του δανείου, στις 19 Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν 100.000 τόνοι ρωσικού πετρελαίου στη χώρα της Καραϊβικής, εκτός από την πρόταση ενός προγράμματος έκτακτων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε στο νησί στα τέλη του περασμένου έτους.
"Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Κούβα, τόσο οικονομική όσο και ανθρωπιστική, μέσω διμερών διαύλων, καθώς και μέσω εξειδικευμένων διεθνών δομών. Επικεντρωνόμαστε επίσης στην αύξηση της συνεργασίας σε έργα και επενδύσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο συμπεριλάβαμε 12 νέα έργα στο αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2030", δήλωσε ο Τσέρνισενκο.


Αναφέρθηκε επίσης στα 100 επενδυτικά προγράμματα και ανακοίνωσε ότι, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το διυλιστήριο Boca de Jaruco άρχισε να λειτουργεί εμπορικά, "γεγονός που θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης της Κούβας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων.

Επισήμανε την επανέναρξη της προμήθειας ρωσικών οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην εξαγωγή περισσότερων από 180 μονάδων μηχανημάτων και τεχνικών προϊόντων- οχήματα που έχουν ήδη προετοιμαστεί- κιτ για συναρμολόγηση και εξαρτήματα αντίδρασης: «Φέτος, θα φτάσουμε σε ένα νέο, ποιοτικά καλύτερο μέρος».

Ανέφερε επίσης την έναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος συναρμολόγησης οχημάτων UAZ και την πρακτική εφαρμογή μιας υπηρεσίας ταξί στην Αβάνα, με βάση την προμήθεια 50 οχημάτων Moskvitch από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόσχας, καθώς και την υλοποίηση ενός σχεδίου επεξεργασίας ρωσικού σιταριού σε έναν κουβανικό μύλο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσερνισένκο ανέφερε την εξέταση των ευκαιριών για τη διάσωση της βιομηχανίας ζάχαρης του νησιού, την αύξηση του αριθμού των εξαγωγών ρωσικών κτηνοτροφικών προϊόντων στην Κούβα, τα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου μπουτίκ- όσον αφορά το τελευταίο σημείο, υπενθύμισε ότι το 2024 η άφιξη τουριστών από το ευρασιατικό έθνος ήταν 160.000.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, τόνισε την υπογραφή πέρυσι 60 συμφωνιών μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, τη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης στη ρωσική γλώσσα και, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, τα εγκαίνια ενός παραρτήματος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Νότου στην Αβάνα.

Ένα σταθερό βήμα προς μια στενή συνεργασία


Ο Κουβανός καθηγητής Μάριο Αντόνιο Παντίγια Τόρες δήλωσε στο Sputnik ότι αυτή η παραδοσιακή συνάντηση αποτελεί ένα σταθερό βήμα προς τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την προώθηση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον οικονομικό, εμπορικό, χρηματοπιστωτικό, επιστημονικό-τεχνικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή του Κέντρου Έρευνας Διεθνούς Πολιτικής, η ανταλλαγή αυτή αποτελεί συνέχεια της 21ης Συνόδου της Κουβανο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024.

Κατά τη γνώμη του, «οι διμερείς δεσμοί πρέπει να εμβαθύνουν και να διαφοροποιηθούν, με στόχο την επίτευξη της αποτελεσματικής συμμετοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Κούβας έως το 2030».

Ο Παντίγια Τόρες  αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Εστέμπαν Λάσο Ερνάτες, Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Κοινοβούλιο), όπου συνομίλησε με διάφορες αρχές του ευρασιατικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων του Ντμίτρι Τσερνιτσένκο και της Βαλεντίνα Ματβιένκο, Προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας Κανέλ στη Ρωσία με την ευκαιρία των εορτασμών για την 80ή επέτειο της νίκης επί του φασισμού.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις, πέρα από την αναγνώριση του ηρωικού ρωσικού λαού και των υπόλοιπων λαών που αποτελούσαν την ΕΣΣΔ», δήλωσε.

Επιπλέον, είπε ότι «θα είναι επίσης μια στιγμή για προβληματισμό με άλλους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην τελετή». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα παραστούν επίσης οι αρχηγοί κρατών Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την ένταξη της Κούβας στις BRICS ως χώρας εταίρου, με τα μέλη των οποίων το έθνος της Καραϊβικής προωθούσε ήδη κοινές δράσεις. Ως εκ τούτου, για τον ακαδημαϊκό, η είσοδος της Αβάνας αποτελεί «συνέχεια προηγούμενων εργασιών και ευκαιρία για διμερείς και συλλογικές σχέσεις με τα νέα μέλη σε διάφορες κατηγορίες».

Υπό αυτή την έννοια, «συμβάλλει στην εμβάθυνση των γνώσεων της ομάδας, στην αφομοίωση των διαφορετικών εμπειριών που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, τις ιδιαιτερότητες και τις κουλτούρες», και επίσης «επικυρώνει τον σεβασμό και τη θέση που έχει κερδίσει το νησί στη διεθνή σκηνή και αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού».



     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr