Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

CELAC, 9η Σύνοδος Κορυφής στην Ονδούρα και υπογραφή της Διακήρυξης της Τεγκουσιγκάλπα, (+video)

Πηγή - teleSUR

Kατά  το πέρας της 9ης Συνόδου Κορυφής της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), η Διακήρυξη της Τεγκουσιγκάλπα αναγνώρισε το έργο που επιτέλεσε η Δημοκρατία της Ονδούρας ως επικεφαλής του οργανισμού και καλωσόρισε την προσωρινή προεδρία της Κολομβίας για την περίοδο 2025-2026.

Στο τέλος τριήμερων εργασιών στην Κεντρική Τράπεζα της Ονδούρας, οι οποίες περιλάμβαναν συναντήσεις των εθνικών συντονιστών και των υπουργών Εξωτερικών, η ΙΧ
Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της CELAC ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της Διακήρυξης της Τεγκουσιγκάλπα, η οποία εγκρίθηκε με
«επαρκή συναίνεση» από 30 κράτη μέλη του οργανισμού.

Με τον τρόπο αυτό, η πλειοψηφία των αντιπροσωπειών - με εξαίρεση την Αργεντινή, τη Νικαράγουα και την Παραγουάη, όπως αναφέρεται στο κείμενο του επίσημου εγγράφου - επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της CELAC ως μηχανισμού πολιτικού συντονισμού που ενσωματώνει όλες τις χώρες της περιοχής και ο οποίος βασίζεται στο κεκτημένο των δηλώσεων που υιοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής.

Η Διακήρυξη της Τεγκουσιγκάλπα επικυρώνει την πλήρη ισχύ της λεγόμενης Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης. Αυτό βασίζεται στο σεβασμό των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, στη διεθνή συνεργασία, στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, στην πολυμέρεια, στην προστασία και προώθηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο σεβασμό της αυτοδιάθεσης, στη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Το κείμενο απορρίπτει επίσης την επιβολή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων, αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιορίζουν το διεθνές εμπόριο.



 Η δήλωση αναφέρει ότι είναι σκόπιμο και κατάλληλο να καταλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ένας υπήκοος κράτους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Από την άποψη αυτή, υποστηρίζει ότι, από τους εννέα Γενικούς Γραμματείς που είχαν τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι σήμερα, μόνο ένας έχει προέλθει από κράτος της περιοχής και υπενθυμίζει ότι τη θέση αυτή δεν έχει καταλάβει ποτέ γυναίκα.

Πέρα  από την επισήμανση της σημασίας εναρμόνισης των κοινών παρεμβάσεων της CELAC σε πολυμερή φόρουμ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, οι ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τη Δημοκρατία της Ονδούρας για το έργο της ως Προσωρινή Προεδρία (PPT) του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τις προσπάθειές της να προωθήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για την ανταλλαγή προσπαθειών και εμπειριών στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, των γυναικών, της εκπαίδευσης, του καφέ, της ενέργειας, της οικονομικής συνεργασίας, της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης κινητικότητας.

Σε ένα άλλο σημείο, η Διακήρυξη της Τεγκουσιγκάλπα επιβεβαιώνει τη βούληση να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για την εμβάθυνση των δεσμών συνεργασίας της CELAC με άλλες χώρες και περιφερειακές ομάδες, ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που συγκάλεσε η Προεδρία της Ονδούρας στο περιθώριο της 79ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.




     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr